Dodik Arapima prodaje “Novu Romaniju” i daje im velike privilegije!

„Doveli su tu nekog Arapina i obećali mu, a to nam je potvrdio direktor `Šuma Srpske` Risto Marić, do nove godine 10 hiljada kubnih metara trupaca”, kaže Trifunović i dodaje da niko nije provjerio ko je taj Arapin i čime se bavi.

Vlada Republike Srpske već deceniju prodaje preduzeće „Nova Romanija” u Sokocu raznim investitorima, ali rezultat tih aktivnosti su milionski gubici i dugovanja „Šumama Srpske“, radnicima i Poreskoj upravi. Sada su našli novog, arapskog investitora, što se domaćim drvoprerađivačima nimalo ne dopada.

Kada je 2008. godine, uoči lokalnih izbora, Vlada Republike Srpske preuzela sokolačku „Romaniju“, obećala je novi početak za Sokolac i radnike tog nekada industrijskog giganta. Od svega obećanog ostalo je samo novo ime “Nova Romanija”, ali i novi dugovi.

Vlada je prvo postavila svoje rukovodstvo, ali je fabrika propala. Zatim su je navodno prodali italijanskom investitoru, koji je iza sebe ostavio ogromne dugove, a ništa bolje nisu prošli ni sa investitorom iz Danske.

„Ovo preduzeće je samo sredstvo za pranje para”, tvrdi sokolački drvoprerađivač Drago Lopatić.

„Prodali su je jednom, Vlada uložila milion-dva, to je propalo i nikom ništa. Prodali su je drugom, ponovo Vlada uložila 5-6 miliona i to je propalo”, kaže Lopatić.

Drvoprerađivač Miladin Trifunović smatra da su pokušaji oživljavanja „Nove Romanije“ glupost.

„Oni staricu koja je umrla prije 20 godina otkopavaju i pokušavaju da ožive”, slikovito objašnjava Trifunović.

„Nikakve koristi nema od te fabrike. Koristi se samo za pljačku. Ko god tu dođe ostane dužan Šumskom gazdinstvu, zato što neko naredi da im se da roba, a oni to ne plate, pa ne plate struju, ne plate radinike. Ništa ne plaćaju”, kaže Trifunović.

Domaćim drvoprerađivačima smeta što je „Nova Romanija“ svaki put imala prednost pri raspodjeli šumske građe, dok za njih nije ostalo ništa.

Pritom oni sirovinu plaćaju avansno dok „Nova Romanija“, ko god njome upravlja, ima privilegiju odgođenog plaćanja, koje se na kraju pretvori u neplaćanje i nikom ništa. Sumnjaju da će tako biti i sa novim vlasnikom „Nove Romanije“.

„Sad su navodno obećali nekom Arapinu to da daju i da mu na mjesečnom nivou obezbijede 10 hiljada kubika građe. Meni je to sve sumnjivo”, kaže Drago Lopatić.

Slično razmišlja i Miladin Trifunović.

„Doveli su tu nekog Arapina i obećali mu, a to nam je potvrdio direktor `Šuma Srpske` Risto Marić, do nove godine 10 hiljada kubnih metara trupaca”, kaže Trifunović i dodaje da niko nije provjerio ko je taj Arapin i čime se bavi.

„Ono što ja znam jeste da je došao prije nekoliko godina u Stupčanicu i tamo sve rasturio i uništio. Onda je otišao u Sanu, a kad je i tamo uništio protjerali su ga. Sad ga je neko doveo ovdje”, tvrdi Trifunović.

Zbog nedostatka sirovine i izvoza trupaca u ostale krajeve Republike Srpske, ali i van nje, drvoprerađivači Sarajevsko-romanijske regije proljetos su izašli na proteste i blokirali saobraćaj.

Nakon toga od rukovodstva „Šuma Srpske“ i Vlade dobili su obećanja da će im se obezbijediti dovojna količina sirovine, te da će biti zabranjen izvoz građe iz Srpske. Ispostavilo se da su to bila lažna obećanja.

„Ta su nas obećanja dovela dotle da više nećemo moći da se ponašamo normalno“, ‘ističe predsjednik Udruženja drvoprerađivača istočne regije Brane Vitomir.

„Neko misli da smo izašli na proteste, jer smo bili besposleni. Mi to sve radimo iz nevolje, tražimo naša prava. Šuma je resurs koji nama pripada po svim zakonima. Pogrešno se tumači da mi u Sokocu tražimo nešto posebno.

Ne, mi samo tražimo da se zadovolje naši proizvodni kapaciteti, a ako ima viška šume na regiji, nije problem da ide drugima”, ističe Vitomir.

Dvoprerđivači tvrde da se, uprkos zabrani, šuma sa ove regije i dalje nesmetano izvozi preko granice a time se, ubijeđeni su drvoprerađivači, bave finkcioneri „Šuma Srpske“ i ljudi bliski Vladi Srpske.

Najnoviji primjer zabilježen je nedavno kada je policija u Sokocu zaustavila dva kamiona natovarena trupcima.

Kamioni registrovani u susjednoj Srbiji, u Prijepolju, imali su prateću dokumentaciju izdatu na stovarištu u Han Pijesku, kojoj je istekao rok skoro 10 dana i koja je glasila na domaćeg drvoprerađivača. Te trupce domaći prevoznik trebalo je da prevede do Rudog, a ne do Priboja.

U takvim situacijama, prema Zakonu, oduzima se i roba i kamioni, ali inspekcija „Šuma Srpske“ je utvrdila da nije bilo prekršaja, pa su kamioni nesmetano otišli van granice, doduše bez trupaca.

Čudno je da ni policija nije podnijela prijavu, iako se očigledno radilo o kriminalu, javlja BN TV.

Izvor: (BN TV)

Back to top button