FOTO Husein Trnjanin iz Kotorskog ubrao stotinu kilograma kivija

Ni polarna zima, ni proljećni mraz, a potom ni tropsko ljeto nisu naškodili zasadu kivija u dvorištu Huseina Trnjanina iz Kotorskog, kod Doboja, koji je ubrao stotinu kilograma ovog egzotičnog voća.

 

20171110144845_451126

Četiri sadnice, koje je nabavio u Sloveniji, dale su bogat veoma krupan rod, pa je tako najteži primjerak “vagao” više od 200 grama, a tajna bogatog roda, priznaje Trnjanin, je jednostavna.

“Dosta vlage, zalivanje skoro svakog dana, okopavanje, pa ja bih se usudio reći možda malo i ljubav tome pomogne”, uvjeren je Trnjanin, koji svoje penzionerske dane provodi u zanimljivom voćnjaku.

Kivi je u svoje dvorište zasadio ne da bi se bavio proizvodnjom, nego zbog bujne vegetacije.

“Na terasi na kojoj ljeti sjedimo čitave dane i noći dobru hladovinu napravi jer je bujna vegetacija, grane znaju rasti i do pet metara, a eto ima i plodova, dobro došlo, je l’ da? Lijepo i korisno”, kaže Trnjanin.

U posjetu Kotorskom ekipu Nezavisnih doveo je kivi, a osim ovog Trnjanin u svom dvorištu uzgaja i drugo voće, aroniju, borovnicu, limetu, mandarinu, a pažnju novinara je privuklo stablo japanske jabuke, koja ima minijaturan plod.

Plodove te jabuke ne bere kako bi, kaže, ptice koje zimu provode u Kotorskom imale šta da jedu.

Tu je i aromatično bilje, pa je domaćin gostima ubrao svežanj lavande. Takođe, jedna voćka tek treba da da prve plodove.

“Asimina. Jedna interesantna voćka s ukusom… Kombinacija dinje, ananasa, banane, otprilike. Plod veličine onog našeg velikog krastavca s osam do deset sjemenki”, pojasnio je Trnjanin.

Sve što rađa u dvorištu on podijeli prijateljima, ali i putnicima namjernicima.

“Nikada ništa od svega ovog voća koje vidite ovdje ja ne prodam, ne daj bože. To je za dušu i za prijatelje, i ko dođe sebi ubere”, istakao je Trnjanin, dok je gostima u vrećicu pakovao kivi.

Radovi u voćnjaku ga, kaže, opuštaju, sve radi sam jer zbog zdravstvenih problema supruga ne može da mu pomogne, a osim voćnjakom pohvalio se i zavidnom kolekcijom likera i rakije koju proizvodi.

Domaćin je svoj radni vijek počeo davne 1974. godine kao otpravnik vozova u Mariboru, potom se bavio ugostiteljstvom, a posljednjih 17 godina proveo je kao regionalni menadžer za poznati brend kafe.

“Zadnjih nekoliko godina, prije nego što sam se preselio lani definitivno u Kotorsko, ja sam pripremao sve ovo da bih danas mogao uživati i živjeti onako kako hoću”, poručio je Trnjanin.

(Bportal.ba/Nezavisne.com)

 

Back to top button