Istraga smrti lovca kod Sapne: Osmanović sam sebe pogodio u grudni koš

Smrt 53-godišnjeg Abdulaha Osmanovića iz Nezuka, koji je jučer poginuo u lovu u šumi u mjestu Baljkovica u općini Sapna, prema preliminarnim rezultatima istrage, najvjerovanije je posljedica nesretnog slučaja.

 

 

FOTO: ILUSTRACIJA

FOTO: ILUSTRACIJA

Kako nam je kazao portparol kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović, uviđajem koji je jučer, zajedno sa pripadnicima krim-policije obavio dežurni kantonalni tužilac, utvrđeno je da je Osmanović zadobio povredu grudnog koša iz vatrenog oružja, tačnije iz puške sačmarice.

– Na mjestu događaja nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na postojanje krivičnog djela, te se najvjerovatnije radi o nesreći. Tužilac je izdao naredbu za obavljanje obdukcije tijela preminulog, kojom će biti utvrđen tačan uzrok smrti, kao i ostala potrebna vještačenja u ovom slučaju – kazao nam je Arnautović.

Pao na pušku 

Policiji je, podsjećamo, jučer u 10.25 sati prijavljeno da je u šumi pronađeno tijelo stradalog lovca, a kako se moglo čuti od mještana, on se najvjerovatnije okliznuo i pao na pušku, koja je opalila i usmrtila ga.

Ovo je samo jedna u nizu nesreća u lovu u našoj zemlji, koje su za posljedicu imale fatalan ishod.

Tako je u augustu Ismet Pašić (63) iz Sarajeva u okolini Rogatice iz lovačke puške usmrtio komšiju Nurku Ćutahiju (45). U trenutku nesreće, obojica muškaraca bila su u šumi u okolini sela Rakitnica, odakle su obojica porijeklom, ali u tom trenutku nisu znali jedan za drugog. Stradali je navodno brao borovnice, kada je Ismet, misleći od njega da je divljač, pucao iz lovačke puške, pogodivši ga u grudni koš.

Na području Bugara kod Bihaća, u julu je 24-godišnji Elmin Felić hicem iz lovačkog karabina ubio svog prijatelja Rasima Smajića (36). Dvojica prijatelja tada su na ovoj lokaciji, gdje je Smajić držao ovce i uzgajao zob, napravili čeku za divlje svinje. U jednom trenutku su se razdvojili, da bi Smajić prišao iz pravca iz kojeg se Felić nije nadao. Felić je zapucao, pogodivši nesretnog Smajića u glavu.

Sina promašio “za dlaku”

Slična nesreća dogodila se i početkom juna na području planinskog prevoja Korićine, između Livna i Glamoča. Tada je Izet Mačkić (83) iz Livna slučajno upucao i usmrtio svog 57-godišnjeg prijatelja Izeta Mršu, a “za dlaku” promašio i vlastitog sina Elida Mačkića (55).

Nesreća se dogodila nakon što je Izet Mačkić ostao sam na čeki, dok su se njegovi sin i prijatelj udaljili. Prilikom povratka na čeku, Izet je, misleći od njih da je divljač, zapucao, te obojicu muškaraca pogodio u vrat. Nedugo nakon toga, Mršo je podlegao, dok je Izetov sin, srećom, prošao sa lakšim povredama od sačme.

U istom mjesecu, u mjestu Stoga u Zavidovićima, poginuo je i Admir ef. Vuković, tridesetšestogodišnjak iz Zavidovića, koji je živio u Mokronogama, gdje je i vodio tamnošnji džemat, dok je njegov zet Mesud Krajinić ranjen. Na njih su, dok su nosili hranu životinjama, pucali otac i sin P. H. i E. H.

Izvor: Faktor
Back to top button