Općina Centar plaća užine za 488 đaka

U okviru kontinuirane brige za djecu iz porodica slabijeg imovinskog stanja Općina Centar Sarajevo i ove školske godine finansira nabavku đačkih užina za djecu iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe.

Svi osnovci slabijeg imovnog stanja dobijaju besplatnu užinu

Kao i prethodnih godina, osim učenika 11 osnovnih škola sa područja općine, besplatne đačke užine imaju i djeca iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor”. Za tu namjenu u općinskom budžetu za 2017. godinu izdvojeno je 85.000 maraka.

Za nabavku užina za 488 učenika za novembar 2017. godine Općina Centar je izdvojila 7.657,50 KM dobavljačima koji dostavljaju užine školskim ustanovama.

Službi za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar škole dostavljaju spiskove sa imenima učenika koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Za jedno dijete mjesečno se izdvaja po 16 KM za užinu i to devet mjeseci u godini, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Prema utvrđenim kriterijima, najviše djece koja primaju besplatnu užinu pohađa osnovne škole “Nafija Sarajlić” (124), “Alija Nametak” (70), JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju djece (55), “Hasan Kaimija” (49), “Hasan Kikić” (36), “Mehmed – beg Kapetanović Ljubušak” (33), “Musa Ćazim Ćatić” (31), “Vladislav Skarić” (24), “Silvije Strahimir Kranjčević” (22), Osnovna škola Katoličkog školskog centra (20), “Isak Samokovlija” (15), “Safvet-beg Bašagić” (5), te iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor”, besplatnu užinu imaju četiri učenika koji stanuju na području općine Centar.

Izvor: Faktor
Back to top button