Slučaj Kravica: Sporan kredibilitet svjedoka “302”

Slučaj Kravica: Sporan kredibilitet svjedoka "302"Izvor: Tanjug/AP/Sulejman Omerbašić

Nastavak suđenja osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u mjestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995., bit će nastavljen 13. decembra, odlučeno je večeras u Specijalnom sudu u Beogradu.

Planirano je da se proces nastavi saslušanjem optuženih, rekla je predsjedavajući sudskog vijeće, sudija Mirjana Ilić

Prethodno je zamjenik tužioca za ratne zločine Miroljub Vitorović najavio za nastavak procesa desetak svjedoka, uključujući i tri zaštićena svjedoka koji se na suđenju vode pod brojevima “301, 302 i 303”.

“Suština procesa se nalazi u svjedočenju ta tri svjedoka”, rekao je Vitorović, dok je odbrana optuženih iznijela niz primjedbi u vezi načina uzimanja iskaza tih svjedoka, ali i na lični kredibiliteta svjedoka “302”.

Odbrana tvrdi da su ti svjedoci u istrazi iskaze dali protiv nepoznatih lica, a da su tek kasnije dobili status zaštićenih svjedoka i to u procesu protiv optuženih.

Iznijeta je i primjedba na lični kredbilitet ; zaštićenog svjedoka “302”, za koga odbrana tvrdi i da ne može da ima taj status, već da treba da bude na optuženičkoj klupi.

Odbrana tvrdi i da je on mogao eventulano samo da sklopi sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom.

Zaštićeni svjedoci, inače mogu da svjedoče uz tehnički modifikovani glas i sa zatamnjenim licem a u procesu mogu da učestvuju i posredstvom video linka.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu su optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mjestu Kravica, jula 1995. učestvovali u ubistvu preko 1.000 Bošnjaka.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine, a optuženi, koji se brane sa slobode, odbacili su navode optužnice.

Po odluci Apelacionog suda iz oktobra ove godine, postupak za ratni zločin u mjestu Kravice, u predmetu Srebrenica je nastavljen po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, po kojoj je suđenje počelo.

Ta optužnica je ranije bila odbačena jer u vrijeme podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu prestao mandat.

Potom je novoizbrana tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković podnijela zahtjev za nastavak postupka, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu, ali je Apelacioni sud preinačio to rješenje.

N1

Back to top button