Sin Ratka Madića,Darko Mladić očekuje oca u Beogradu 23. novembra

Za prvostepenu presudu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), koji je optužen za genocid i ratne zločine u BiH, njegov sin Darko Mladić smatra da će biti oslobađajuća i da je njegov otac spreman na povratak kući iz pritvora u Scheveningenu.

Izricanje presude Mladiću zbog optužbe za počinjenje genocida u šest bh. općina 1992., genocida u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem, kao i uzimanje međunarodnog osoblja za taoce u Haškom tribunal zakazano je za 22. novembar.

“Bilo koja presuda osim oslobađajuće neće biti pravedna i za nas kao njegovu porodicu bit će potpuno neprihvatljiva. Sve pravne analize pokazuju da Tužilaštvu u Haagu nije uspjelo da dokaže navode iz optužnice koje se Mladiću stavljaju na teret”, kazao je Darko Mladić, sin nekadašnjeg najtraženijeg bjegunca, a danas haškog optuženika koji čeka prvostepenu presudu u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Njegov sin, koji živi u Beogradu, istaknuo je da “ukoliko se bude primjenjivalo normalno krivično pravo general Mladić će 23. novembra biti na povratku kući”.

Darko Mladić je rekao da je njegov otac lošeg zdravstvenog stanja i da su ljekari u Haagu pravili kardinalne greške u njegovom liječenju.

“Sva ta priča oko njegovog liječenja je dio jedne velike opstrukcije. Posljednja medicinska dokumentacija koja je stigla iz Haaga i snimci glave govore da je Mladić posljednjih par godina imao još nekoliko novih moždanih udara. Mi kao porodica smo jako zabrinuti za njegovo zdravlje”, kazao je Darko Mladić.

Ratko Mladić je poslije 16 godina provedenih u bjekstvu uhapšen u Srbiji u maju  2011. godine, nakon čega je izručen u Haški tribunal i nalazi se u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.

Darko Mladić koji se, prema pisanju medija, dovodi u vezu sa pomaganjem pri skrivanju tada najtraženijeg haškog optužnika, nije htio govoriti o tome.

Suđenje Ratku Mladiću u Haškom tribunal trajalo je više od četiri godine.

detektor.ba

Back to top button