BiH je priznata bez entiteta – Ukoliko dođe do kršenja Dejtona vraćamo se na to stanje

BiH je priznata bez entiteta - Ukoliko dođe do kršenja Dejtona vraćamo se na to stanje

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) – Sefer Halilović reagirala je danas povodom izjave predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, formulirane u obliku pitanja: “Šta mislite ne daj Bože da Srbija prizna Republiku Srpsku?”, poručujući “da Bosna i Hercegovina neće biti poligon Srbije za potkusurivanje Vučićevih problema”.

– Gospodine Vučiću ne koristite svaku priliku da pomenete RS kao neki autonomni dio i dajete joj prefiks državnosti. Vaše učestale uzajamne posjete u Banjoj Luci i Beogradu s Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, kao i održavanje zajedničkih sjednica vlada Republike Srbije i jednog entiteta iz Bosne i Hercegovine su u najmanju ruku licemjerni i pokazuju da imate velikih problema u Srbiji kao i sa svim svojim susjedima, pa je očito da u nedostatku vlastitih tema koristite BiH za dnevnopolitičke obračune i prikupljanje jeftinih poena – navodi BPS u saopćenju za javnost.

Iz ove stranke podsjećaju “da Bosna i Hercegovina, za razliku od Srbije, ima svoj državni kontinuitet već duže od 1.000 godina i da je kroz to historijsko razdoblje uvijek bivala moćnija i utjecajnija od Srbije”.

Također, navode “da entitet RS nije postojao do 1995. godine i Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da je RS nastao agresijom, etničkim čišćenjem i genocidom, prouzrokovanim od bivšeg režima Republike Srbije koji je preuzeo svo naoružanje bivše JNA i na teritoriji BiH prouzrokovao postojeće stanje”.

– Bosnu i Hercegovinu su 1992. godine kao republiku, bez entiteta i kantona priznale UN kao i sve stalne članice Vijeća sigurnosti: Rusija, Kina, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska, ali i brojne druge zemlje. Dejtonski ustav je mirovni sporazum koji je donio prekid rata i koji u svom sadržaju ostavlja mogućnost za napredak, razvoj zemlje i prenos nadležnosti na državu BiH, a ne predviđa opstrukcije i anarhiju – ističu iz BPS-a.

Istovremeno, poručuju “da se, ukoliko bi došlo do bilo kakvog, pa i malog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma od bilo koga, Bosna i Hercegovina vraća na svoje uređenje od neposredno prije ovog sporazuma bez entiteta i kantona, odnosno postojanje samo centralne vlasti i općinskih organa (Republika Bosna i Hercegovina)”…

– Svjestan svega ovoga, Aleksandar Vučić preko Milorada Dodika namjerno opstruira diplomatske odnose BiH s Kosovom, jer BiH je jedina država u regionu koja nema te odnose, a sve susjedne zemlje su već priznale Kosovo kao nezavisnu državu (Crna Gora, Makedonija’ Hrvatska…). Da licemjerstvo bude još veće, Srbija s Kosovom ima potpisane diplomatske sporazume za prelazak granice bez pasoša uz korištenje lične karte Kosova (Kosovo Srbija ne priznaje, a priznaje kosovsku ličnu kartu) – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, za posjetu iz BiH Kosovu, ili obrnuto potrebno je nekoliko mjeseci da se dobiju dokumenti i “upitno je da li ćete ih dobiti, jer se nemate kome obratiti za njihovo izdavanje”!.

– Ovo pitanje članovi Predsjedništva BiH trebaju riješiti na sastanku s Vučićem u Beogradu. Obzirom na to da Dodik kaže da BiH treba pratiti Srbiju u načinu rješavanja odnosa s Kosovom, onda barem treba da imamo isti status po ovom pitanju – navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Back to top button