Salkić: Vučić neka kaže Dodiku da treba prestati sanjati ujedinjenje RS i Srbije

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je da su Bošnjaci zbog zajedničke budućnosti previše tolerisali kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, najave cijepanja Bosne i Hercegovine i pravljenje Velike Srbije u 21. stoljeću.


ramiz-salkic-1

– Beograd, potpuno otvoreno i bez uvijanja, preko svojih satelita u Banjoj Luci, poput Milorada Dodika, koji je ustvari doveo srpski narod u Bosni i Hercegovini na ivicu ekonomskog opstanka, rade na podjeli Bosne i Hercegovine – ocijenio je Salkić, pojašnjavajući žestoke reakcije Banja Luke i Beograda na izjave Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Potpuno je jasno, naveo je, da Milorad Dodik podršku za svoj secesionizam dobija upravo u Beogradu, na način kako je to nekada dobijao Radovan Karadžić.

– Mi u Dejtonu imamo predviđene specijalne veze između bh. entiteta RS i Srbije, kako bi se Dejtonski ustav ojačao i država Bosna i Hercegovina omogućila da funkcioniše. Međutim, na sceni je osmišljena politika destabilizacije i provođenje jasno definisanog projekta: Bosna i Hercegovina nemoguća država. Mi analiziramo rad Banja Luke i Beograda – on je potpuno sinhroniziran.

Kada u Bosni i Hercegovini stvari krenu samo jedan korak nabolje, odmah imamo djelovanje srpske politike koja želi pokazati da je to privid i da u Bosni ne može biti bolje. Kada i to anuliramo, kada pokažemo da su to laži i da ova zemlja može naprijed, da može ka Evropi i NATO-u, da može izvoziti i zapošljavati, onda se priključi Dragan Čović, kako bi pojačao Dodikovu ulogu u razvaljivanju Bosne i Hercegovine. Kada i to anuliramo, onda protiv sebe i protiv Bosne i Hercegovine imamo medijsku mašineriju koja iz Beograda djeluje i spinovima kod naših građana pokušava stvoriti dojam da je Bosna i Hercegovina nemoguća država, da su svi Bošnjaci kriminalci ili glupaci i da jedino srpski i hrvatski političari mogu da je vode. Zaista, u ovom trenutku smo suočeni s ozbiljnim problemima i napadima na Bosnu i Hercegovinu – smatra Salkić.

Ti napadi, kaže dalje, nisu pojedinačni ili slučajni.

Salkić ističe da je to kontinuirano strateško djelovanje na destrukciji Bosne i Hercegovine.

– Između ostaloga imamo redovne sjednice vlada bh. entiteta RS i Srbije i planiranje brojnih aktivnosti – a pri tome negiranje i devalviranje organa i instrumenata države Bosne i Hercegovine. Očiti primjer je neisticanje državnih obilježja Bosne i Hercegovine na tim sastancima. To je kršenje Dejtona. To je miješanje u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine, sa tendencijom da se permanentno krši Mirovni sporazum. Aleksandar Vučić samo deklarativno podržava jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Nakon kamera on čini sve da ona bude destabilizirana. Beograd već godinama radi na historijskom projektu „Podrinje“ u okviru kojega treba da se izbriše granica između Srba na Drini. Šta je taj projekat već nastavak velikosrpske politike Garašanina i Miloševića, da svi Srbi treba da žive u jednoj državi – smatra Salkić.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina zemlja njenih građana, a ne susjeda, koji konačno trebaju da vode brigu o stanju u svojoj zemlji.

– Stav Bošnjaka oduvijek je bio jasan: želimo jedinstvenu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, zemlju miroljubive koegzistencije njenih naroda i građana, zemlju koja ima aktivan prijateljski odnos sa susjedima. Naša politika, dakle u svim bošnjačkim strankama, a to je i stav Islamske zajednice, bošnjačke intelektualne zajednice i organizacija, jeste da želimo zemlju u kojoj svi imaju ista prava i mogućnosti. Zemlju bez diskriminacije. Za takvu zemlju smo se borili i te vrijednosti, koje su univerzalnog karaktera, mi čuvamo i branimo, kako to rade narodi u svim zemljama svijeta. Ako neko očekuje da ćemo to pokloniti tek tako i uz osmijeh se odreći svetosti preko 100.000 ubijenih civlila grdno se vara – poručio je Salkić.

Bošnjaci kao većinski narod u Bosni i Hercegovini spremni su, dodao je, da grade vječni mir sa susjedima, ali neće dopustiti da budu podjarmljeni, da neko cijepa našu državu i da nam se prijeti.

– Očekujemo da ovakve poruke mira i tolerancije dobijemo sa istoka i sa zapada. A ne prijetnje i huškanja na rat. Očekivali smo zadnjih godina da se vlast u Srbiji ogradi od Dodikovih „snova“ o spajanju bh. entiteta RS i Srbije, a ne da mu aplaudiraju i da ga podržavaju – to nije dobrosusjedska politika. Nakon zadnjih reakcija potpuno je jasno da je Dodik samo satelit srbijanske politike u BiH, sa jasnim zadatkom destabilizacije BiH i cijelog regiona, a za račun nekog trećeg…

Da li je normalno da Bošnjaci sjede skrštenih ruku i da gledaju kako Banja Luka i Beograd žele da raščerupaju Bosnu i Hercegovinu? Kako to čine naočigled nas i međunarodne zajednice. Već decenijama je poznat stav Bošnjaka i svih patriota Bosne i Hercegovine, a koji je ovih dana ponovno iznio bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, tako da je potpuno bespotrebno podignuta buka i napravljena hajka na Bošnjake. Sve intitucije Bosne i Hercegovine, zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti imaju obavezu da čuvaju i brane suverenitet i teritorijalni integritet države. To kaže Ustav kojem su se zakleli svi poslanici u našoj zemlji. Onaj ko krši Ustav mora odgovarati za to. Mi moramo pokrenuti odgovornost onih koji su imali obavezu da sankcioniraju kršenje Ustava a nisu to učinili, da vidimo da li se radi o saučesnicima – istakao je Salkić.

Komentirajući uporno ponavljanje Beograda da je garant Dejtonskog sporazuma, potpredsjednik Salkić je kazao da se radi o zamjeni teza, kao i stotinu puta ranije.

– Srbija je bila potpisnica Mirovnog sporazuma, a ne njegov garant. Kroz historiju je oduvijek bilo jasno ko potpisuje mirovni sporazum – onaj ko je direktno umiješan u rat. Ako Srbija sebe predstavlja garantom, kako to srbijanski predsjednici često pokušavaju kazati, onda neka iskreno i otvoreno podrži provođenje Mirovnog sporazuma, a ne njegovo konstantno kršenje i urušavanje države Bosne i Hercegovine. Danas Srbija, koju smo i pored agresije na Bosnu i Hercegovinu imali snage prihvatiti kao partnera i prijatelja, ponovno šalje ratnohuškaščke poruke, podigla je čitavu mašineriju laži kako bi Bosnu i Hercegovinu prikazala kao opasnost, te aktivno podržava cijepanje Bosne i Hercegovine.

To zapravo možemo tretirati kao drugu faza agresije pokrenute 1992. godine. Tada nije formirana Velika Srbija – napravljen je vojničkom čizmom velili korak u Bosnu i Hercegovinu, koja je ipak ostala suverena i cjelovita, ali bez 1,6 miliona izbjeglica i preko 100.000 ubijenih. Sada se ta Velika Srbija želi napraviti, spajanjem preko noći bh entiteta RS-a i Srbije, prije nego Bosna i Hercegovina uđe u Ervropsku uniju. Nažalost, imamo destruktivne elemente u hrvatskoj politici koji im u tome pomažu, ali na sreću imamo i politike koje smatraju da je Bosna i Hercegovina vječna.

Bošnjačka politika spremna je da se bori za demokratsku, suverenu i cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu, zemlju svih njenih naroda i građana. Naravno, protiv toga su digli hajku Dodik i Vučić, oni sinhronizovano vode politiku podjele Bosne i Hercegovine, a mi zagovaramo politiku mira, tolerancije i jednakosti – zato Izetbegović smeta. Ako Aleksandar Vučić zaista podržava Dejton i suverenitet Bosne i Hercegovine, neka jasno kaže Dodiku i srpskom narodu u Bosni i Hercegovini da im je glavni grad Sarajevo i da prestanu više sanjati o podjeli Bosne i ujedinjenje RS sa Srbijom, tada ćemo mu više vjerovati – zaključio je Salkić.

(Bportal.ba/Fena)

Back to top button