Stefanović: Razumjeli smo Izetbegovića, ne možemo biti mirni ako neko želi raspad Srbije

Stefanović: Razumjeli smo Izetbegovića, ne možemo biti mirni ako neko želi raspad Srbije

Foto: EPA-EFE
Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović nakon sjednice je kazao da je Srbija razumjela Izetbegovićevu poruku i da će u okviru svojih nadležnosti praviti ključne poteze za sigurnost svojih građana, ali nije želio otkriti o kakvim potezima se radi. Istakao je da priželjkivanje da se Srbija raspadne nije dobrosusjedsko.

“Ovo je prvi put da jedan bh. državnik pokazuje iskrenu namjeru i želju da se takvo nešto desi, očigledno je da će u tom pravcu biti uloženi određeni napori, a to je protiv naših interesa i ne možemo na to gledati blagonaklono. Mi hoćemo stabilnost u regionu i pokušat ćemo pronaći zajednički jezik sa svima. Trudimo se da građani ne osjećaju pritisak ili tenzije. Naše reakcije su bile odmjerene, nijedna izjava na bilo koji način nije prejudicirala bilo šta loše prema BiH, niti smo prekinuli politiku podrške suverenitetu BiH. Naša izjava kojom se protivimo pozivima kojima se stiču elementi određene vrste nasilja i narušavanja integriteta Srbije, bila je samo zaštita naše zemlje. Ne možemo biti mirni ako neko želi raspad naše zemlje. Izetbegović je kroz svoju izjavu jasno rekao da se nada da će Kosovo biti nezavisno. Kada neko iznese takav stav, posebno što u BiH živi veliki broj Srba, to usložnjava odnose u BiH i utječe na regionalu stabilnost, u tom slučaju smo dužni reagovati”, kazao je Stefanović uprkos tome što su mu novinari nekoliko puta ukazali na činjenicu da Bakir Izetbegović nije rekao da želi raspad Srbije.

Dodao je da se nada da će naredni susret državnih vrhova BiH i Srbije rezultirati zaključenjem sporazuma o razgraničenju.

Klix.ba
Back to top button