Izetbegović: Radončić je predao Federaciju BiH u ruke HDZ-a

U Sarajevu je danas održan Glavni odbor SDA, a prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH kao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Bakir Izetbegović FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

 

U svom govoru dotaknuo se niza tema, od evropske budućnosti BiH, puta ka NATO-u, napadima Dodika na BiH i Bošnjake, pravosudnom sistemu, Radončiću i Čoviću te nizu drugih tema.

Govoreći o proteklom periodu, Izetbegović je kazao da “od kraja jula kada je u Doboju održana posljednja sjednica Glavnog odbora SDA, je bio nastavak političke borbe po kojoj će ovaj, a vjerovatno i sljedeći mandat biti upamćeni kao postratni period u kom se vodila mukotrpna borba između nas koji nastojimo stabilizirati prilike,  izgraditi evropsku BiH i zajedničku budućnost u njoj, pokrenuti je na putu ka EU i NATO, i onih koji je nastoje zaustaviti, usporiti, razgraditi i političkim sredstvima dovršiti započete ratne ciljeve“.

– U sljedećih godinu dana glavni cilj je zadržati stabilnost, sačuvati koalicije od raspada, spriječiti kolaps sistema i postići pozitivne pomake u takvim okolnostima – poručio je Izetbegović.

Napadi Dodika na BiH

Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na konstantne napade Milorada Dodika na BiH, pravosudne institucije, integracijske procese, Bošnjake i SDA.

– Vlada RS je pisala Vijeću sigurnosti UN-a kako SDA potpomognuta predstavnicima međunarodne zajednice podriva dejtonsko uređenje BiH, kako smo mi BiH pretvorili u sigurno utočište džihadista. Zatim, Dodik je ponavljao kako će RS i Srbija biti jedna država, iznosio je laži o rahmetli Aliji Izetbegoviću, entitet RS je četiri mjeseca kasnio sa predajom odgovora na Upitnik EU, RS je kočio i ultimativno se ponašao pri usvajanju fiskalnog okvira, SNSD je podrivao rad OSA-e napustivši rad u komisijama PSBiH. Ipak, glavni cilj destruktivnog djelovanja SNSD i Dodika jeste slabljenje pravosudnog sistema BiH i zaustavljanje procesa integracije BiH u NATO savez – poručio je Izetbegović.

Navodi da je 20. septembra u Službenom glasniku RS-a objavljena odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, 9. oktobra odnosno nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću Dodik je pozvao Srbe da se povuku iz Suda i Tužilaštva BiH, a 18. oktobra zastupnici NSRS-a su usvojili Rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti entiteta RS, odnosno o zaustavljanju integracijskog procesa BiH u NATO savez.

– Dodik i RS su dobili odgovore i SDA i međunarodne zajednice, pa i Srbije. Ustavni sud BiH je odbacio apelaciju Pravobranilaštva RS-a čime je otvoren proces daljeg knjiženja perspektivne vojne imovine u skladu sa ranijim odlukama Predsjedništva BiH. OHR je dao potrebna tumačenja kada su u pitanju nadležnosti entiteta koje se odnose na vojna pitanja i pitanja pravosuđa, NATO je ponovio podršku integracijskom procesu BiH, održana je krajem septembra obimna NATO vježba u Tuzli, a Vučić je u više navrata izrazio interes za potpisivanjem sporazuma o granici sa BiH čime sve priče o RS-u i Srbiji kao jednoj državi padaju u vodu. Porodica Izetbegović također je Dodika tužila za klevetu. Nakon snažnog pritiska međunarodne zajednice NSRS je povukla ranije odluke o održavanju referenduma o pravosuđu, a na Vučićevu spremnost da potpiše granicu sa BiH Dodik je u svom stilu izjavio da to i “nije prava granica, da ona spaja a ne razdvaja“ – pojasnio je Izetbegović ključne događaje u proteklom periodu.

Pravosudni sistem

Kao jednako važnu informaciju naveo je i da“napad na pravosudni sistem će se nastaviti i u njemu će učestvovati uticajna grupa političara kojima je on brana i smetnja u postizanju ratnih ciljeva, napada na ustavni poredak i teritorijalni integritet ili naprosto brana korupciji i ovladavanju opštim dobrima i resursima“.

– Neki od tih političara će se eksponirati, neki će raditi podmuklo ubacujući svoje ljude u pravosudni i sigurnosni sistem. Njihov uticaj u VSTV-u je više nego očigledan, vidjeli ste odluke VSTV-a nakon oslobađajuće presude Oriću o preispitivanju ratnih biografija sudija i tužilaca na koje je kompletna međunarodna zajednica oštro reagovala.  Odbijanje optužnice Tužilaštva BiH za krivično djelo neizvršenja konačne i izvršne odluke Ustavnog suda BiH, kojom je bilo naloženo obustavljanje provođenja referenduma o 9. januaru u RS-u, predstavlja katastrofalnu poruku nepoštivanja vladavine prava i ustavno-pravnog  poretka u BiH. Pravosudni sistem je počeo da se povija pod pritiskom drskih političara. SDA mora snažno stati uz nezavisno, profesionalno i kvalitetno pravosuđe BiH. Jedan od zaključaka današnje sjednice treba biti upravo to – podrška bh. pravosuđu, nezavisnim tužiocima i sudijama, profesionalcima sa dignitetom i integritetom – poručio je Izetbegović.

Presuda Mladiću i Prliću

Krajem novembra Haški tribunal izriče presude Ratku Mladiću i hrvatskoj šestorci predvođenoj Jadrankom Prlićem, a Izetbegović je uvjeren da će biti osuđeni jer im je krivica neupitno dokazana.

– Haški tribunal i Sud BiH će svojim presudama ipak  ispisati najistinitije stranice naše ratne istorije. Tribunal ove godine završava svoj rad, a Sud BiH ga nastavlja i morat ćemo ga odbraniti od politike i  od kvazistrategija koje će pokušati nacionalno izbalansirati broj presuđenih i time izjednačiti krivicu među stranama. Sudit se mora prema počinjenim zločinima a ne prema etničkoj pripadnosti. Dodik je moj intervju dat Deutsche Welleu u kom sam iznio nadu da će BiH jednoga dana priznati Kosovo, kao i procjenu da će pokušaj podjele BiH dovesti do novog sukoba, iskoristio za  pravljenje još jedne krize u zemlji sa ponovnim pozivom srpskim kadrovima da napuste državne institucije BiH. Dodik koji ne prestaje sa svakodnevnim psihološkim i političkim pripremama za secesiju RS-a od BiH, želi Bošnjake natjerati da to prate šutke, bez reakcije, u strahu da njihov tvrd odgovor može izazvati novu krizu i ubrzati negativne procese. Ne smijemo pristati na to – poručio je Izetbegović.

Navodi da “Dodikove pretjerane reakcije i njihovi motivi su jasni i prozirni, ali ne mogu da dokučim motive srbijanskog rukovodstva da, par sedmica pred zvaničnu posjetu Predsjedništva BiH, dopusti, ili čak inicira, ovakvo trovanje odnosa. Krenulo je od neistinitog izvještavanja državne novinske agencije Tanjug a nastavilo se drekom čitavog hora žutih medija kako će “Izetbegović klati Srbe“, kako ja želim rat i slično. Pravi se vjerovatno dimna zavjesa za nešto. U svakom slučaju Vučić je svojim izjavama spustio loptu“.

– Što se tiče hrvatskog rukovodstva u BiH, tu su se podijelile uloge – predsjednik Čović se trudi ostaviti dojam lidera koji je dio rješenja a ne dio problema u BiH. Prisutan je širom BiH i regiona, aktivan, često je u Briselu. Retorika mu obiluje pričom o EU i NATO. Destabilizirajuća uloga je povjerena drugim političarima nižeg ranga i različitim udruženjima, prijeti se oživljavanjem Herceg-Bosne, Božo Ljubić “strateškim odlukama HNS-a“ ukoliko se ne promijeni Izborni zakon u skladu sa zahtjevima ovog političkog tijela, odlukama koje će “promijeniti paradigmu prema partnerima u BiH“ i voditi “prelasku Rubikona“. HDZ se i u strukturama zakonodavne i izvršne vlasti ponaša dvojako, neke bitne odluke i procese podržava, druge jednako bitne koči i zaustavlja. Proslava i glorifikovanje paradržave Herceg-Bosne nikad u posljednjih deset godina nije bila tako jasno naglašena i organizovana. Iskrivljavanjem i ignorisanjem istorijskih činjenica, prije svega presuda domaćih i inostranih sudova, Herceg-Bosna se pokušala predstaviti kao  vojna snaga koja je branila BiH i Hrvate u njoj. Naš odgovor je bio otvaranje prostora istini, između ostalog višednevnom posjetom tužioca Scotta koji je u prvostepenom postupku dokazao postojanje udruženog zločinačkog poduhvata koji je sezao do Zagreba i vrha tadašnje hrvatske države – jasno je istaknuo Izetbegović.

Kolinda i islamofobični napadi

Navodi da se “Dragan Čović pokušao, protivno ranijim odlukama Predsjedništva BiH i aktuelnim odlukama Predstavničkog doma PS BiH, staviti na stranu interesa Hrvatske u gradnji mosta Pelješac. Naša odlučna akcija, i stranačka, i parlamentarna, i ona koju su vodili ministar Osmanović i premijer Zvizdić je postavila stvari na pravo mjesto“.

– Nakon tvrdih poruka predsjednice Kitarović i premijera Plenkovića uslijedilo je balansiranje njihovih stavova po ovom pitanju. Pismo Plenkovića Denisu Zvizdiću i zajednički stav zauzet na mom sastanku sa predsjednicom Grabar-Kitarović održanom prije mjesec dana u Stonu da će se sva međudržavna pitanja rješavati na bazi međunarodnog prava, su obećavajući. Od presudnog značaja će biti odnos rukovodstva Evropske unije koje je očigledno bilo zavarano neistinama da je Hrvatska ovaj problem riješila u dogovoru sa BiH. EU finansira izgradnju mosta tako da su stavovi glasnogovornika Johanesa Barkea i pismo Marka Lematra koje je u ime Evropske komisije poslao hrvatskom ministarstvu za regionalnu saradnju kojima se traži postizanje saglasnosti sa BH stranom, obećavajući – ističe Izetbegović.

Tvrdi i da je obećavajuće pojašnjenje predsjednice Kitarović prilikom susreta u Stonu kako nije mislilia samo na BIH kada je govorila o teroristima u okruženju te da će se ubuduće suzdržati od takvih izjava.

– Ali nije obećavajući sporazum koji je Hrvatska nedavno potpisala direktno sa entitetom RS o gasovodu za rafineriju u Brodu. Naša strana je sigurno spremna pomoći Hrvatskoj da se riješi problem zagađenja zraka koji uzrokuje Rafinerija, ali međudržavni sporazumi i ugovori se potpisuju sa državama a ne entitetima. I to će Hrvatska morati shvatiti i poštovati – kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na islamofobične napade u odnosu na BiH rekavši da su tokom “augusta počeli da dobivaju zabrinjavajuće dimenzije ali smo ih pravovremenom reakcijom IZ-a i kadrova SDA zaustavili“.

– Odgovorili  smo im da su Bošnjaci ponosan evropski narod kome je stran radikalizam i ekstremizam, narod koji je to unatoč masovnim zločinima i genocidu koji je pretpio, zorno dokazao. Pozvali smo ih da ne stavljaju metu na leđa Bošnjaka, već da počiste problem u svojim dvorištima gdje bujaju neonacizmi, ksenofobije i retrogradne ideologije – kazao je Izetbegović.

Izdaja Radončića

U svom govoru osvrnuo se i na napade Fahrudina Radončića na SDA kazavši da je Radončić nastavio sa “destabilizacijom prilika u Federaciji i državi. Najnoviji potez je ostavka SBB ministara u Federalnoj vladi“.

– U času kada i opozicioni političari brane stabilnost BiH i bošnjačkog člana Predsjedništva, Radončić zadaje udarac u leđa – sudbinu vlastitih ministara je stavio u ruke Predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, odnosno HDZ-u, tako da sada HDZ može sa Federacijom učiniti šta god i kad god poželi. Njegov jedini cilj u sljedećih 11 mjeseci će očigledno  biti zadržavanje kadrova SBB-a u državnim strukturama, kupovanje uticajnih pojedinaca i grupa naročito u pravosuđu i nevladinim organizacijama, stavljanje pod kontrolu medijskih kuća. U potpunu destrukciju se vjerovatno neće upustiti jer bi to narod prepoznao i kaznio na izborima. U pokušaju osvajanja FTV je krenuo u blokadu Parlamenta Federacije. Vidjet ćemo hoće li u tome istrajati, da li će se zaista usuditi da zaustavi usvajanje rebalansa budžeta koji bi omogućio početak gradnje nekih bitnih dionica magistralnih cesta, usvajanje budžeta i zakona važnih za penzionere, boračke populacije – naveo je Izetbegović.

Navodi da “Radončić isprobava granice strpljenja i pokušava da ih pomjera. Kada javnost odlučno reaguje, on se povuče. Izjavio je u Prištini proljetos da je “rat otpočela bošnjačka mafija“, pa se zatim povlačio i pravdao“.

– Jesenas je optužio rahmetli Aliju Izetbegovića da je na “fantomskom Bošnjačkom saboru 1993“ pokušao podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Bošnjački sabor je jedan od najbitnijih skupova u historiji Bošnjaka na kom se odredio pravac nastavka borbe za multietničku i demokratsku BiH, na njemu je vraćeno ime našem narodu.  Radončić očigledno pokušava poljuljati temeljne vrijednosti, kompromitovati najbitnije ličnosti i lidere, napraviti konfuziju u memoriji i sistemu vrijednosti Bošnjaka. Najviše što od njega možemo u budućnosti očekivati jeste  da nanese što manje štete i destrukcije. Ništa pozitivnog, a što se moglo od njega očekivati, nije realizovano, nije ni u povoju realizacije. Radončić je obećao izgradnju autoputa sa šest traka i njegovim kadrovima su prepuštene pozicije sa kojih se cestogradnja može ubrzati. Rezultat je nula. Dapače, odlučio je da se usprotivi uvođenju akcize, odnosno putarine. Trebamo učiniti sve da ga spriječimo u rušenju i kočenju – poručio je Izetbegović.

Ističe da niko ne očekuje od SBB-a da ponudi rješenje za bilo šta bitno, recimo za izmjenu Izbornog zakona bez kojeg možemo ući u krizu formiranja vlasti nakon izbora 2018.

– HDZ je dao prijedlog, ali on je u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH i presudom Suda za ljudska prava po apelaciji Sejdić/Finci. Ovim prijedlogom se ne otklanjaju već dodatno ojačavaju  diskriminacije u odnosu da građane koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda u BiH. Zbog toga je ovaj prijedlog neprihvatljiv i za Vijeće za vanjske poslove EU koje je podcrtalo da ne treba poduzimati nijedan zakonodavni ili politički korak kojim bi se otežala provedba presude Sejdić/Finci i drugih povezanih presuda.  Zajednički prijedlog su podnijeli i SDP i DF. Ovaj prijedlog je u mnogo čemu na liniji ranije u javnosti iznesenih principa SDA, ali i on ima svoje nedostatke – ovim prijedlogom se u entitetskom parlamentu pokušava riješiti pitanje iz državne nadležnosti. Ovo je vjerovatno neprovodivo i predstavlja opasan presedan i primjer onima koji bi da jačaju entitete na račun države. Stoga je SDA, putem Kluba zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH podnijela svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona. Pokušali smo postići balans i ponuditi svima prihvatljivo rješenje, ali to zaista nije lako postići. Radi se o veoma osjetljivom odnosu građanskog i etničkog principa na kom su državna struktura, pa i kompletni odnosi unutar BiH sazdani. Uložen je i amandman na Ustav Federacije BiH koji će omogućiti popunjavanje Doma naroda u Parlamentu FBiH, kao i izmjene Izbornog zakona koje će omogućiti izbore u Gradu Mostaru. Nadajmo se da će biti dovoljno zrelosti i odgovornosti u PS BiH da se iskreno krene u rješavanje ovih veoma važnih pitanja – kazao je Izetbegović.

Smirivanje tenzija i ekonomski rast

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović još je dodao i da je jedan od zaključaka GO SDA sa sjednice održane u Doboju bio da “pozovemo sve bitne političke aktere u BiH na smirivanje tenzija, prestanak neproduktivne prepirke i preuranjene predizborne kampanje, i da se u ostatku mandata fokusiramo na ubrzanje evropskog i NATO puta, kao i ekonomske reforme koje će poboljšati životni standard građana“.

– Cijenim da sličan poziv trebamo uputiti i danas – SDA će putem premijera na svim nivoima vlasti predložiti rebalanse budžeta, budžete, zakone i odluke, rješenja koja nude napredak Bosne i Hercegovine u 2018 godini. Trebaju nam vjerovati. Dosadašnji tok mandata, kao i protekla 4 mjeseca nam daju za pravo da tražimo povjerenje, jer SDA je očigledno najjači motor koji, unatoč masi kočničara i opstrukcija, nudi kretanje BiH države i društva u pravom smjeru – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da “ispunjavanje Upitnika EU ide usporenim tempom, ali ide. Slično stojimo i sa ispunjavanjem tzv. Talinskog uslova kada je u pitanju NATO i knjiženje perspektivnih vojnih lokacija. Realno je očekivati da ćemo do sredine iduće godine aktivirati MAP i steći status Kandidata za članstvo u EU“.

– Nakon bespotrebnih natezanja BiH je pristupila Transportnoj zajednici što, između ostalog, znači 95 miliona KM granta. Klirinški dug u iznosu od 125 miliona klirinških dolara je uplaćen na BiH, i većina ovog iznosa će biti usmjereno u gradnju brzih cesta i pomoć lokalnim zajednicama. Svi ekonomski parametri su u porastu, BDP je veći za 2,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, izvoz je porastao za skoro 18 posto, u septembru je prvi put nakon rata izvezeno robe za više od milijardu KM, a sa Slovenijom prvi put imamo pozitivan balans uvoz/izvoz u korist BiH – kazao je Izetbegović.

Dodao je da “prihodi od indirektnih poreza u odnosu na prvih 9 mjeseci u 2016. godini su porasli za 362 miliona KM i veći su za 7,43 posto, u Federaciji je zabilježena rekordna naplata direktnih poreza koja je iznosila 309 miliona KM, odnosno 9,5 posto više u odnosu na 2016 dok je Budžet Federacije BiH ostvario sufiicit od 61 milion KM“.

– To je prvi suficit u posljednjoj dekadi, slično je i sa prihodima kantona, sa penzionim fondom i fondom zdravstvenog osiguranja koji bilježe ozbiljna povećanja. Ukupan dug Federacije je smanjen za značajnih 248 miliona KM, u Federaciji je usvojen Zakon o pravima boraca i njihovih porodica, Zakon o PIO je na dnevnom redu 21. novembra, a pred potpisivanjem je ugovor sa kineskom stranom o finansiranju termobloka 7. u Tuzli. Broj zaposlenih također nastavlja da raste – poručio je na kraju svog govora Izetbegović.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button