VIDEO Naser Orić: Vukovar mi je bio vodilja kroz rat

Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice, ovih dana je dao podršku učesnicima prvog Marša mira od Potočara do Vukovara, koji se održava od 7. do 18. novembra ove godine.


naser

On se učesnicima Marša, čiji je cilj obilježavanje godišnjice pada ovog grada, pridružio u Srebreniku, gdje je, između ostaloga, kazao da ovaj pohod treba biti državni projekat.

Istakao je da je Vukovar, njemu lično, bio vodilja kroz kompletan rat i vodilja šta će da se desi u Bosni i Hercegovini.

-Obzirom da sam bio jedan od svjedoka od samog Beograda, preko Hrvatske do Srebrenice, Vukovar mi je bio vodilja za sve. Još i danas se sjećam tih riječi tog Jastreba(nadimak Brane Borkovića, zamjenika zapovjednika odbrane Vukovara), kada je rekao da ih je ostalo samo 11 i da dok čuju posljednji metak neće se predati. To je neka posljednja snaga koja je u meni tada proradila, kazao je Orić.

Dodao je da bi mu bila izuzetna čast da je mogao prepješačiti dijelove ovog memorijalnog pohoda.

-Što se tiče fizičke kondicije, spreman sam, ali imam druge prepreke. Žao mi je, svaki put godišnjicu Vukovara doživljavam kao Srebrenicu, kazao je on.

(S.H./Bportal.ba)

Back to top button