(VIDEO)DODIK O MOGUĆEM RATU ZBOG ODCJEPLJENJA RS “Mi imamo policiju koja je jača, spremnija i motivisanija!

 

U intervjuu koji je Deutsche Welle (DW) objavio pod egidom ekskluzivno, predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da referendum o nezavisnosti Republike Srpske nije institucionalna tema. On međutim, smatra, da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

– Referendum nije na dnevnom redu. Ni jedan organ, ni jedna institucija u RS to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije, izjavio je Dodik.

 

Dodik međutim istodobno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi “nisu bez alternative”.

– Mi nismo avanturisti kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i naravno da to bude barem djelomično prihvaćena stvar, izjavio je Dodik dodajući da radi “na stvaranju tog političkog okruženja”.

Intervju su vodili Zorica Ilić i Bahri Cani

Na pitanje da li će održati referendum o nezavisnosti RS ukoliko Daytonski sporazum ne funkcioniše onako kako on misli da treba Dodik je dogovorio: “Sanjam o tome”.

– Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao (referendum – op.red.).

Dodik je naveo kako Srbima odgovara Daytonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmijenjen. “Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niko neće da čuje”, tvrdi Dodik za DW.

Dodik u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova s nezavisnošću Republike Srpske: “Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova – op. red.) i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sljedeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge”.

Dodik tvrdi da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta. “Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili”.

PITANJE O RATU. Na pitanje o mogućnosti oružanog konflikta u slučaju raspisivanja referenduma o nezavisnosti RS, odnosno je li spreman raspisati taj referendum po cijenu rata, Dodik je odgovorio na vrlo zanimljiv način…

Back to top button