Ovo je ćelija u kojoj krvnik Ratko Mladić iščekuje presudu suda u Hagu

Ratni zločinac Ratko Mladić, kojeg čeka izricanje presude u srijedu za genocid i druge zločine protiv čovječnosti u BiH posljednjih šest godina boravi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, u ćeliji od 15 kvadrata koja je skormono opremljena.


b_171119011

Prtivorska jedinica u kojoj je smješten Mladić opremljena je jednim krevetom, policama za knjige i odjeću, stolom i stolicom, TV-om, mini toaletom i umivaonikom te računarom, ali bez pristupa internetu. Mladić se tokom dana slobodno može kretati hodnicima u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu, nakon čega biva zatvoren u ćeliju od 15 kvadrata gdje provodi vrijeme do narednog jutra.

Mladić je u proteklih šest godina, koliko se nalazi u pritvoru često igrao šaha sa svojim partnerom u zločinu, krvolokom Radovanom Karadžićem, koji čeka drugostepenu presudu, nakon što je 2016. prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora.

171119011.1_mn

U pritvorskoj jedinici u Scheveningenu postoji još osam optuženika ili osuđenika koji čekaju drugostepene presude i prebacivanje u neki od zatvora. Među njima je Jadranko Prlić, jedan od lidera tzv. Herceg-Bosne.

Zanimljivo je da su Mladiću dostupne i novine iz zemalja bivše Jugoslavije, koje se distribuiraju u Holandiju.

Prema izjavama Mladićevog advokata Dragana Ivetića, on zbog zdravstvenog stanja ne čisti svoju ćeliju, iako se to očekuje od svih zatvorenika.

U srijedu će Mladiću biti izrečena prvostepena presuda. Tužilaštvo je tražilo doživotnu kaznu zatvora, dok je odbrana tražila oslobađanje.

(Bportal.ba/Klix.ba)

Back to top button