Poznati o presudi Ratku Mladiću: Hoće li pravda biti zadovoljena?

Autor: M. Ču.

Međunarodni sud pravde u Haagu, sutra, 22. novembra, objavit će prvostepenu presudu nekadašnjem komadantu Vojske Republike Srpske, balkanskom krvniku, kako su ga nazvali brojni svjetski mediji, generalu Ratku Mladiću, a na osnovu optužbi za genocid nad Bošnjacima, progonu Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroru nad civilima u Sarajevu…

 

Presudu je nakon tri i po godine suđenja i još godinu vijećanja, donijelo sudsko vijeće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom, a javno izricanje održat će se sutra u 10 sati.

S obzirom da je bh. javnost prošle godine doživjela šok nakon što je raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini pitali smo naše poznate ličnosti očekuju li da će ovog puta pravda biti zadovoljena. Mišljenja su podijeljena.

– Strahujem. To je jedino sto se usuđujem kazati. Veoma strahujem – riječi su akademika Abdulaha Sidrana.

Ni glumac Enis Bešlagić nije bio optimističan.

– Kakva pravda. Na ovom svijetu nema pravde. Ako je neko i traži na ovom svijetu, uvijek će doživjeti razočarenje – prokomentirao je on.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, Marijela Hašimbegović ipak očekuje i nada se pravdi, dok reditelj Dino Mustafić očekuje da će Mladić dobiti doživotni zatvor.

– To očekujem s obzirom da su njegova dva generala dobila istu zatvorsku kaznu, ali naravno da će ta presuda biti određena satisfakcija za sve žrtve rata u BiH. Međutim, sigurno da nijedna presuda ne može zadovoljiti pravdu. Ono što je važno za historiju ove zemlje, a to je da su svi vinovnici ratnog zločina procesuirani i presuđeni i da treba te počinitelje odvojiti od naroda, jer samo nakon uvažavanja međunarodnih presuda i prihvatanja kao činjeničnog stanja, moguće je pokrenuti vrlo važan proces za budućnost BiH, a to je proces pomirenja – istaknuo je Mustafić.

Izvor: Faktor
Back to top button