Istorijska odluka u Hagu: Počelo izricanje presude Ratku Mladiću

Istorijska odluka u Hagu: Počelo izricanje presude Ratku Mladiću
U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu počelo je izricanje prvostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH tokom 1992. do 1995. godine. Presudu će izreći sudsko vijeće Haškog tribunala kojeg čine Alphons Orie (predsjedavajući), te Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto (članovi Vijeća).

10:11 Kako je naglasio Orie, u nekoliko opština počinjena su ubistva koja su predstavljala zločin protiv čovječnosti i kršenje običaja rata

10:10 – Na početku iznošenja zaključaka, Vijeće je konstatovalo da je tokom cijelog perioda na koji se odnosi optužnica postojao oružani sukob u BiH.

10:05 – Predsedavajući sudskog vijeća Alphonse Orie čita rezime optužnice, navodeći ključne detalje iz 11 tačaka optužnice.

10.00 U Haškom tribunalu počelo je izricanje prvostepene presude Mladiću, a Vijeće je naglasilo da će danas izreći samo rezime svojih konstatacija, dok će kompletna presuda biti dostupna u pisanoj formi.

09:50 – N1 prenosi da će Mladić prisustvovati izricanju presude.

09:30 – Ispred Haškog tribunala nalazi se oko 150 žrtava koji čekaju početak izricanja presude. Ovu presudu pratiće i oko 200 medija iz regiona i svijeta.

09:25 – Izricanju presude u Hagu prisustvuju brojna udruženja žrtava iz BiH. Također, direktan prijenos izricanja presude Mladiću pratit će Majke Srebrenice iz prijeratne fabrike akumulatora u Potočarima.

09:20 Početak izricanja presude zakazan je za 10 sati, a očekuje se da bi izricanje presude prema najavama trebalo trajati dva i po sata.

Ratko Mladić je u prvoj tački optužen za genocid u dogovoru s drugima, počinio, planirao, podsticao, naredio i pomagao i podržavao genocid nad dijelom nacionalnih, etničkih i/ili vjerskih grupa bosanskih Muslimana i/ili bosanskih Hrvata, kao takvih. Namjera da se te grupe djelimično unište manifestirana je na najekstremniji način u Bratuncu, Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici Zvorniku.

tački 2 optužnice Ratko Mladić je optužen za genocid jer je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu da se bosanski Muslimani u Srebrenici eliminišu ubijanjem srebreničkih muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca iz Srebrenice.

Tačka 3 optužnice Mladića tereti za progone u općinama Banja Luka, Bijeljina, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor-Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i za progone bosanskih Muslimana iz Srebrenice.

tačkama 4, 5 i 6 Mladiće je optužen za istrebljenje i ubistvo muslimanskog i hrvatskog stanovništva s terotorija na koja su Srbi “polagali pravo”. To uključuje i djela ubistva koju su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, koju su pripadnici snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo proveli u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine.

tačkama 7 i 8 Mladić se tereti za deportacije i nehumana djela. Mnogi bosanski muslimani koji su prisilno iseljeni iz domova u istočnoj Bosni, kako 1992. godine tako i kasnije, pobjegli su u srebreničku enklavu.

Ratko Mladić je u tačkama 9 i 10 optužen za terorisanje i protivpravne napade na Sarajevo. U periodu od aprila 1992. do novembra 1995. godine, učesnici ovog udruženog zločinačkog poduhvata formulisali su i proveli, i/ili koristili pripadnike snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo da formulišu i provedu vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i terorisanja civilnog stanovništva Sarajeva.

posljednjoj tački optužnice Mladiću se stavlja na teret uzimanje talaca pripdanika UN-a, kako bi prisilio NATO da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

(Vijesti.ba)

Back to top button