Udruženje Svitanje doniralo opremu za laboratoriju i tjelesni odgoj učenicima u Novoj Kasabi

U petak, 24.11.2017., članovi Udruženja Svitanje Sarajevo, pridružene članice AKOS-a, su u sklopu projekta “Dajte im razlog za osmijeh” posjetili djecu iz Konjević Polja koja nastavu pohađaju u Novoj Kasabi, a upisani su u OŠ “Malta” koja se nalazi u Sarajevu.

Nastava se izvodi po nastavnom programu Federacije Bosne i Hercegovine. Ovu školu pohađa 118 djece. Iako nemaju namjenske laboratorije i salu za tjelesni odgoj, kupovinom određenih rekvizita Udruženje Svitanje nastoji im pomoći da se nastava izvodi što je bolje moguće, da im obezbjedi potrebne uslove za izvođenje nastave iz hemije i tjelesnog odgoja, te pomogne, kako učenike tako i nastavnike, u stručnom radu i lakšem razumijevanju materije koja se obrađuje tokom školske godine.

Neki od tih rekvizita za hemiju su određene hemijske supstance kao što su natrij hidroksid, hlorna kiselina, fenolftalein, avan sa tučkom, azbestne mrežice, plinski plamenik, destilovana voda, drvena štipaljka i kašika, držač sa klemama, epruvete, jod, lakmus papir, Mg trake, menzure, modeli plastičnih molekula, pipete itd, te su kupljene četiri strunjače koje su potrebne za izvođenje nastave iz tjelesnog odgoja.

Članovi Udruženja su u Kasabi dočekani vrlo ljubazno, te su uz veliku radost i poseban osjećaj zadovoljstva, podijelili torte koje su donijeli sa učenicima i nastavnicima. Posjeta školi je organizovana simbolično uoči Dana državnosti, a s ciljem da i oni osjete radost ovog posebnog praznika, kao i to da nisu manjina.

Koordinator projekta Rabija Mehmedović za Akos.ba o ovom projektu kaže “Cilj Udruženja Svitanje je da podrži ovu djecu, njihove roditelje ali i nastavnike koji dolaze iz Federacije BiH (Sarajevo, Visoko, Maglaj, Tuzla) i održavaju tu nastavu u borbi za bosanski jezik. Želimo da im pružimo mogućnost da se školuju, obrazuju, baš kao što i sva druga djeca imaju, jer samo obrazovanjem i zajedništvom možemo izgraditi Bosnu i Hercegovinu. Nadamo se da smo im ovom prilikom dali razlog za osmijeh“.

Akos.ba

Back to top button