Dan državnosti BiH obilježen širom entiteta RS

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je širom Republike Srpske (RS) zahvaljujući uglavnom naporima povratničkih udruženja, unatoč negiranju ovog praznika od institucija RS-a, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.Povratnička udruženja obilježila državni praznik FOTO: FENA
Centralna manifestacija bila je u Mrkonjić-Gradu, gdje je položeno cvijeće ispred kuće u kojoj je i održano historijsko zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH). Jučerašnjem događaju u tom gradu prisustvovalo je više hiljada građana.Dan državnosti obilježen je i u Zvorniku u prepunoj sali Doma omladine, gdje je održana akademija koju je organizirala Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”. Prisustvovali su predstavnici kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Skupštine Grada Zvornika i Vijeća naroda Republike Srpske. U okviru programa, profesor Idriz Memić je održao historijski čas o domovini.
U Srebrenici je Dan državnosti obilježen u okviru Memorijalnog centra u Potočarima, gdje su udruženja žrtava genocida, predstavnici Opštine Srebrenica, kao i drugi predstavnici društvenog života, položili cvijeće i proučili fatihu.
Dan državnosti je obilježen i u Doboju prigodnim skupovima u povratničkim zajednicama u Grapskoj i Kotorskom, gdje je u domovima kulture prisustvovao značajan broj građana.Povodom državnog praznika, građani Bratunca su se okupili u gradskom domu kulture gdje je izvedena predstava “Bosanska bajka” u režiji Nedima Malkočevića, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Također, predstavnici povratničke zajednice u ovoj općini obilježili su Dan državnosti i kod spomen-mezarja Veljaci polaganjem cvijeća i učenjem fatihe.U organizaciji Udruženja Povratkom za Bosnu i Hercegovinu, 25. novembar je obilježen i u Nevesinju na spomen-obilježju u mjestu Kljuna.
U dijelu Bosanske Krajine koji pripada RS-u, Dan državnosti je obilježen svečanim skupovima u Bosanskoj Dubici i Prijedoru, kojima je prisustvovao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić.

FENA

Back to top button