Plenković nakon presude: “Oslobodili smo veliki dio BiH i spriječili novu Srebrenicu, samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata”

Nakon što su u Haagu svim optuženima potvrđene prvostepene kazne za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, a prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zajedno s dijelom nekadašnjih visokih hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika u optužnici naveden kao dio udruženog zločinačkog poduhvata kojemu je krajnji cilj bilo stvaranje velike Hrvatske, javnosti se obratio premijer Andrej Plenković.

61437228

Plenković je na početku izrazio saučešće pporodici Slobodana Praljka.

“Želim izraziti najdublju sućut obitelji Slobodana Praljka. Njegov čin, koji si je oduzeo život, najviše govori o moralnoj nepravdi prema osuđenoj šestorici. Izražavamo žaljenje zbog današnje presude. Želim podsjetiit o pomoći i podršci Bosini i Hercegovini kada je bila suočena sa srpskom agresijom. Hrvatska je potpisala i Washingtonski sporazum, potpisana je Splitska deklaracija….
Hrvatska vojska je spriječila ponavljanje genocida kao što se dogodio u Srebrenici. Oslobodili smo veliki dio Bosne i Hercegovini čime je omogućen Daytonsko-pariški sporazum. Hrvatska je bila među državama koje su prve priznale BIH. Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata”, kazao je Plenković

“Vlada smatra da se presudom pogrešno aludira na ulogu HVO-a u ratu u BiH. Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima nije ni na koji način mogao biti povezan s činjenicama i interpretacijama kako je to stajalo u presudi 2013. godine.
Apsurdno je da u niti jednoj pravosnažnoj presudi ICTY-a za zločine u BiH nije utvrđena odgovornost srpskog državnog vrha za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu.Iskoristit ćemo pravne mehanizme kako bismo osporili dijelove današnje presude”, kazao je Plenković.

Plenković je poručio kako je Praljkov čin njegova reakcija na nepravdu. Plenković je rekao kako će Vlada razmotriti sve pravne i političke instrumente kako bi osporila neke dijelove današnje presude.

Hrvatskoj je neprihvatljiva današnja drugostepena presuda, rekao je Plenković. ‘Jasno smo kazali da smo nezadovoljni ovom presudom’, rekao je premijer odgovarajući na pitanje je li današnja presuda ‘politika ili pravda’?

‘Hrvatska će nastaviti politiku okrenutu pomirbi prema Bosni i Hercegovini’, poručio je Plenković.

‘Nisam sigurnosni stručnjak ali nije uobičajeno da se tako nešto događa u sudnici, pogotovo u sudnici međunarodnog krivičnog suda’, rekao je predsjednik Vlade Hrvatske odgovarajući na pitanje smatra li da je došlo do sigurnosnih propusta pošto je Slobodan Praljak uspio unijeti otrov u sudnicu.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna/Foto: Dnevnik.hr)

 

Back to top button