VIDEO Bakir Izetbegović o presudi: Nećemo zaboraviti ni žrtve, ni zločince, stavljen je međunarodni pečat na dio istine o “Herceg-Bosni”

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, drži konferenciju za medije povodom današnje presude Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

5a1ee36f-bd54-4179-a1d1-53cd0a0a0a7e-bakir-izetbegovic-700x402

Danas je izrečena posljednja presuda pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. U skoro 25 godina djelovanja Sud je obavio ogroman posao bazirajući presude na višegodišnjim sudskim pretresima, saslušanju hiljada svjedoka, uvidu u milione dokumenata i akata, podsjetio je Izetbegović, piše Faktor.

– Svojim temeljitim i profesionalnim radom Tribunal je definitivno afirmisao ugled međunarodnog humanitarnog prava i pružio žrtvama mogućnost barem djelimične satisfakcije i osjećaja pravde za strahote kojima su oni i njihovi bližnji bili izloženi. Haški tribunal je institucija Ujedinjenih nacija, on faktički predstavlja cio civilizirani svijet. Stoga presude Tribunala treba posmatrati u ovom kontekstu, iskreno ih prihvatiti i provesti.

Sud je svoju posljednju presudu izrekao Jadranku Prliću i grupi. Utvrđeno je da je ova skupina čelnika takozvane HR Herceg-Bosna učestvujući u UZP zajedno sa tadašnjim čelnicima R Hrvatske i njenim predsjednikom Franjom Tuđmanom nastojala uspostaviti etnički hrvatski entitet u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i stvoriti pretpostavke za njegovo pripajanje Hrvatskoj.

Vijeće je utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, odnosno stvarne vlasti Hrvatske u pojedinim općinama u BiH. HVO i HZ HB su bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog UZP uspostave etnički homogenog prostora. U tu svrhu su izvršeni napadi na bošnjaka sela, na Bošnjake u mješovitim sredinama, izvršena organizovana etnička čišćenja praćena masovnim ubistvima i silovanjima, organizovani konc-logori.

Izražavam svoje duboko saučešće sa svim žrtvama ovog besmislenog zločinačkog poduhvata. Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve niti zločince. Na ovaj način stavljen je međunarodni pečat na tamni dio istine o razlozima stvaranja i načinu djelovanja HZ HB, o dijelu ciljeva i ulozi tadašnjeg rukovodstva susjedne Hrvatske u proteklom ratu.

Namjerno kažem – dio istine. Jer hrvatska politika, i ona koja se kreirala u Zagrebu, i ona koja se kreirala u BiH je lavirala, predomišljala se, borila se sama sa sobom, i imala dvije dimenzije, dva lica. Jedno lice je neuspjeli UZP koji je nanio strahovite patnje žrtvama, porušio sela i gradove, i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate. Taj mračni projekat je kriv za sve upropaštene sudbine i nepotrebne smrti na obje strane.

Drugo, svijetlo lice hrvatske politike je ono koje se borilo, i izborilo za prestanak sukoba, koje se brinulo u protjeranim Bošnjacima i u vremenu rata, koje je omogućilo postizanje Washingtonskog sporazuma i borbu postrojbi Armije BiH i HVO rame uz rame do kraja rata.

Sud se bavi ratnim zločinima i zločincima, tamnom stranom stvari. Mi ćemo zauvijek pamtiti zlo i zločince, ali želimo vidjeti prevagu i ostvariti saradnju sa svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike. I u Hrvatskoj i u BiH. Uvjereni da su Bošnjaci i Hrvati u stanju, na istini, kao na čvrstom temelju izgraditi buduće prijateljske, obostrano korisne odnose – kazao je Izetbegović u svom obraćanju.

(Bportal.ba/Faktor/Foto: Vijesti.ba)

Back to top button