Čeferin obradovao javnost: UEFA spremna pomoći izgradnju stadiona u BiH

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

600_1512039884ceferin-begic

Prvi čovjek evropskog fudbala izašao je i pred novinare, a zajedno sa njim medijima se obratio i Elvedin Begić, predsjednik N/FSBiH, prenosi Faktor.

– Osim radnih sastanaka u N/FSBiH imali smo posjetu Predsjedništviu i Vijeću ministarara BiH. Imali smo dosta konstruktivne razgovore, koji će u narednom periodu dati vizije i trasirati put ne samo razvooja fudbala, nego i infrastrukture, pogotovo kada su naše nacionalne selekcije u pitanju – kazao je Begić poželivši dobrodošlicu Čeferinu.

Potom se prisutnim obratio i Čeferin.

– Problem onog što govori drugi je što u pravilu prvi govornik sve kaže. Mi smo znali da N/FSBiH godinama radi dobro, da je postao evropski savez. Znamo da imate perspektivnu ekipu, ali i lošu infrastrukturu. Jasno smo rekli da želimo pomoći, ali pomoći mora i država i lokalna zajednica. Dobili garancije da će pomoći. Bez infrastrukture, nema dobrog fudbala – kazao je Čeferin.

Da li je Čeferin govorio o jednom stadionu, odnosno rekonstrukciji jednog od postojećih stadiona ili gradnji novog stadiona? Ili o infrastrukturi uopće?

– Stvar N/FSBiH je da odluči. Spremni smo pomagati. Imamo stručnjake šta je bolje da se napravi. Ali to je odluka lokalnog Saveza. Znam da reprezentacija ima problem gdje da igra, da je većina stadiona na ivici regularnosti, a da država ima interes da se to riješi. Naravno, treba se raditi i na infrastrukturi u cijeloj BiH – istakao je Čeferin.

Jedno od pitanje je i kako se UEFA planira boriti sa veličanje ratnih zločinaca na ovim prostorima.

– Imate donekle probleme sa navijačima. I o tome smo razgovarali u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH. Teško se UEFA može boriti s tim. Možda ni kazne nisu rješenje. I države trebaju da se pozabave ovim problemima – kazao je Čeferin.

Da li je u Sarajevu bilo razgovora o regionalnoj saradnji, odnosno regionalnoj ligi?

– Ne, nismo razgovarali o tome. Uglavnom smo pričali o radu Saveza, te o pozitivnim stvarima. Postoje neke priče o regionalnim ligama u Evropi, uopće. Ali ima više problema, a jedan je da one štete fudbalu u nacionalnim ligama. Naše područje je specifično i ima mnogo problema, posebno iz sigurnosnih razloga – istakao je Čeferin.

Prvi čovjek evropskog fudbala dotakao se i teme “politika i sport”.

– Šta znači miješanje politike u sportu? To je relativno nedefinisano. U Savezima po cijeloj Evropi imamo aktivne političare. U principu imamo problem ako se u konkretne odluke miješa politika. Ako politika odlučuje ko će biti selektor, predsjednik Saveza… To je uplitanje politike u sport. Za sada nigdje nije praksa da se zabrani da članovi IO mogu biti i političari – smatra Čeferin, osvrnuvši se na rad N/FSBiH:

– N/FSBiH je bio pod prisilnom upravom FIFA-e i to ne kažem zato što sam tu, ali stvarno, za sada, UEFA ima odličan odnos sa N/FSBiH. Moje mišljenje je da dobro rade.

Objasnio je i zbog čega je izabrao posjetu BiH i da li se sreo sa legendom našeg fudbala Ivicom Osimom.

– Sreo sam se sa Osimom jučer, ali nismo pričali o konkretnim fudbalskim stvarima. Bili smo na večeri. Posjetu BiH sam duže vremena planirao. BiH treba neki “puš” oko infrastrukture. Ako dođeš i obećaš pomoć, vjerujem da će u budućnosti biti bolje.

Predsjednik N/FSBiH naglasio je na kraju da Čeferinova posjeta našem Savezu znači mnogo i da je jako bitno, te da će biti određeni vjetar u leđa u narednom periodu.

(Bportal.ba/Faktor)

 

Back to top button