KARADŽIĆ LIJE SUZE ZA HRVATSKIM GENERALOM: Bili su jako bliski, spavao je kod Praljka, a znali su se i pre rata!

Radovan je mnogo potresen i tužan. Sve to ga je zaista pogodilo i još ne može da poveruje da se to desilo, priča Karadžićev brat

foto: Profimedia, AP
FOTO: PROFIMEDIA, AP

Haški osuđenik Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, ne može da dođe sebi otkako je njegov haški sapatnik, hrvatski general, nakon što je osuđen na 20 godina zatvora popio otrov, nakon čega je preminuo.

 

Praljak i Karadžić su, prema rečima Karadžićevog brata Luke, godinama bili veliki prijatelji i Radovanu je mnogo teško zbog Praljakove sudbine.

 

 Radovan je mnogo potresen i tužan. Sve to ga je zaista pogodilo i još ne može da poveruje da se to desilo. Čuo sam se isto veče sa njim i potpuno mi je potišteno zvučao. Slobodana mu je mnogo žao, naročito što je trebalo da izađe iz Haga za nekolko dana. On se, kaže, ubio zbog same presude, odnosno zbog nepravde koja ga je snašla. Ja ne ulazim u to da li je on kriv, ne znam ni predmet, ni šta se dešavalo, ali znam sigurno da bi bio oslobođen da mu se sudilo zbog nečega što je Srbima uradio – kaže Luka.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

On objašnjava da su Karadžić i Praljak bili veoma dobri prijatelji i pre rata.

 

Da nije u sudnici popio otrov, od kojeg je preminuo, Slobodan Praljak uskoro je mogao na slobodu, jer je odslužio dve trećine dosuđene kazne. Praljak je sve vreme postupka proveo u zatvoru, tako da je time već bio odslužio dve trećine kazne, što bi iznosilo oko 13 godina i četiri meseca.

 

– Meni je Radovan često pominjao Slobodana. Kada me je upoznao sa njim, predstavio ga je kao čestitog i dobrog čoveka. Dva puta sam ga sreo i u Hagu, video sam koliko je bio blizak sa Radovanom. Oni su se družili i bili su bliski i pre nego što je rat počeo. Radovan mi je pričao da je svaki put kada je išao u Zagreb na seminare, simpozijume ili knjževne večeri spavao kod Slobodana u stanu. Isto tako, kada god bi Slobodan dolazio u Sarajevo, on i njegova žena bili su gosti kod Radovana. Znači, baš su bili dobri prijatelji, kao braća – priča Luka.

 

Praljak je, naime, nakon što je odslušao izricanje kazne popio otrov, a prethodno je uzviknuo: „Odbacujem vašu presudu, ja nisam ratni zločinac!”

 

FOTO: PRINTSCREEN

 

Izvor: Alo

Back to top button