Trikovi koji će vam pomoći da se snijeg ne lijepi za lopatu


Snijeg već uveliko pada, zato ne čekajte “da vas zatrpa” pa da onda da počnete tražiti lopatu, već je potražite sada i stavite negdje na dohvat ruke, tako da samo otvorite vrata kuće i počnete da čistite nanose snijega.
Postoji trik kojim ćete spriječiti da vam se snijeg lijepi na lopatu. Vrlo je jednostavno – pošpricajte lopatu ss prednje i zadnje strane jestivim uljem, a snijeg će samo skliznuti sa nje.
Kada pomislite na posipanje puta kako se ne bi zaledio, imajte na umu da se kamena solne koristi na betonskim površinama jer može da pogorša stanje pukotina ili da doprinese mrvljenju površine. Bolji izbor za posipanje betona je kalcijum hlorid.
Birajte plastičnu lopatu za snijeg na ciglama i pločicama jer ih metalne oštrice mogu oštetiti. Također, držite lopatu pola centimetra od tla dok čistite snijeg kako ne biste oštetili površinu puta ili dvorišta.
Kada čistite snijeg, držite lopatu bliže tijelu – bit će vam lakše, a i smanjit ćete pritisak, a time i rizik od povrede ruku, ramena ili leđa.
Također, lakše je očistiti snijeg
zabacivanjem sa strane nego guranjem sve veće hrpe ispred sebe. Pokušajte da napravite zabavu od čišćenja snijega pa “zaposlite” djecu da prave velike lopte od snijega i kotrljaju ih dalje od staze po kojoj hodate. Ipak, ovakva metoda uklanjanja snijega moguća je jedino ako je snijeg gust, mokar i lepljiv – od suhog i mrvičastog ne možete da napravite kuglu jer se odmah raspadne, a tada pomaže jedino lopata.
I još jedan koristan savhet, prije čišćenja dvorišta i prilaza od snega, očistite svoj automobil kako kasnije ne bi zatrpali snijegom ono što ste već očistili, otkriva portal msn.com.

Back to top button