Veoma važno saopštenje za Bosance i Hercegovce u Njemačkoj


Vlasti Njemačke pokrenule su kampanju dodatne finansijske podrške migrantima koji dobrovoljno izraze želju za povratak u zemlju porijekla nakon što im je zahtjev za azil odbijen. Ova informacija bi mogla biti jako interesantna za Bosance i Hercegovce u ovoj prijateljskoj državi.

Njemačka Vlada je i dosad davala finansijski poticaj za povratak migranata u zemlje porijekla. Odrasle osobe dobijale su po 1.200 eura, a maloljetna djeca po 600, tako da je tročlana porodica pri odlasku iz Njemačke dobijala 3.000 eura, prenosi Anadolu Agency.
List “Bild” javlja da je Vlada u Berlinu pokrenula kampanju “Starthilfe plus” kako bi potaknula odlazak migranata kojima je odbijen azil.

U Njemačkoj trenutno živi 115.000 migranata

Isti izvor javlja da će porodice koje se do kraja februara naredne godine izjasne da se žele dobrovoljno vratiti u zemlju porijekla dobiti dodatne 3.000 eura za podmirivanje osnovnih povratničkih potreba.

Dodatna finansijska pomoć nudi se i pojedincima bez porodice, a za njih je predviđeno po dodatnih 1.000 eura. Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere poručio je kako njemačka Vlada konkretno podržava povratak migranata čiji su zahtjevi za azil odbijeni.

Do oktobra ove godine za pomoć pri dobrovoljnom odlasku iz Njemačke prijavilo se 8.639 migranata, a njemačke vlasti žele znatno povećati tu brojku u narednom periodu. U Njemačkoj trenutno živi 115.000 migranata čiji su zahtjevi za azil odbijeni i za koje je donesena odluka o deportaciji. Zbog žalbenih i drugih postupaka privremeno je obustavljena procedura deportacije za oko 80.000 tih osoba.bhdijaspora.net

Back to top button