Ustavni sud RS-a odbacio zahtjev Bošnjaka: Rezolucija o vojnoj neutralnosti bh. entiteta stvar je politike, ne prava

Nakon što je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske uputio zahtjev za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenjem vojne neutralnosti RS-a, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo je zahtjev Bošnjaka.

Kako javljaju Agencije, radi se o Rezoluciji koju je Narodna skupština RS-a donijela na sjednici održanoj 18. oktobra. Rezolucija je osporena jer ista ne predstavlja pravni akt, nego političke stavove Narodne skupštine RS-a.

“Ovakvu odluku Vijeće je donijelo, jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne skupštine RS ne sadrži opšte pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS”, navodi se u saopćenju Ustavnog suda RS-a.

Vijeće je utvrdilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporene Rezolucije sa odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda stavio je 27. oktobra veto na Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, a o njoj nije bilo saglasnosti na ranije održanoj sjednici Vijeća naroda. U tom se dokumentu navodi da je Republika Srpska opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom, kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović kazao je ranije da je ovim činom pokrenuto pitanje zaštite vlastitog vitalnog nacionalnog interesa jer smatra da se pravno-političkim aktom zadire u nadležnosti države BiH. Pitanje odbrane je, naglasio je, u nadležnosti državnih, a ne entitetskih institucija.
Izvor:
BNN.BA/Fena