Ministar Ramić i muftija Pitić u Rogatici: Porodica Herceglija dobila i traktor

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić posjetili su povratničku porodicu Herceglija u selu Bjelogorci u općini Rogatica, kojoj su nedavno otrovane tri krave.

 

Porodici Herceglija nedavno otrovane tri krave

Ovom prilikom ministar Ramić predao je Nežadu Hercegliji traktor, koji je nabavljen zajedničkim finansijskim učešćem Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i firme ITC iz Zenice. U ime Islamske zajednice i Muftijstva goraždanskog muftija Pitić je Herceglijama predao potrebne priključke za traktor.

– Institucije zbog procedura, koje se moraju provesti, ne mogu reagovati tako brzo, kao što su u ovom slučaju reagovali gospodin Naser Orić i privatna firma Izazov iz Kalesije, donirajući Herceglijama krave i namještaj, na čemu im možemo samo čestitati. Pošto su dobili stoku, odlučili smo da im se dodijeli traktor kako bi dodatno obogatili svoje domaćinstvo. To je valjda jasna poruka onima koji su im nanijeli štetu zbog mržnje, da se okane mržnje, jer Herceglije nisu usamljeni. Bit ćemo uvijek uz povratnike – kazao je Ramić.

Muftija Pitić je kazao da je ovaj slučaj, pored tamne strane, pokazao i onu svijetlu, a to je pokazana solidarnost prema Herceglijama.

– Svi društveni akteri su jedinstveno reagovali od državnih institucija, medija, nas kao vjerske zajednice do privatnih firmi i ljudi koji su pritekli u pomoć ovoj porodici, vođeni solidarnošću. Važno je snažno i jedinstveno reagovati u ovakvim slučajevima, ali dostojanstveno i razumno gasiti plamen mržnje i straha, a kome je Bog dao nafaku, čovjek mu je ne može oduzeti – dodao je muftija Pitić.

Nedžad Herceglija se zahvalio svojim današnjim gostima ministru Ramiću i muftiji Pitiću na podršci, kao i ostalim dobrim ljudima, koji su mu kako kaže, pomogli u teškim trenucima da sačuva volju i nadu da ne napušta svoju kući i avliju, saopćeno je iz Ministarstva.

Izvor: Faktor
Back to top button