Priča iz Krajine za primjer: Hasan Semanić donirao bubreg prijatelju Ervinu Dželalagiću

Autor: D. Zeba

Da u Bosni i Hercegovini još ima humanih i ljudi sa velikim srcem pokazuje primjer tridesetdevetogodišnjeg Hasana Semanića iz Bihaća. Naime, nakon što je njegov prijatelj Ervin Dželalagić morao na transplantaciju bubrega, Hasan se dobrovoljno javio i donirao bubreg svom kolegi iz Nogometnog kluba “Brekovice”.

 

 

Ervin Dželalagić i Hasan Semanić

Hasan Semanić s braćom Adom i Edinom

Operacija je uspješno izvršena u Istanbulu u Turskoj, a akteri ove dirljive i pozitivne priče osjećaju se dobro. Zahvaljući Ademu Semaniću Adi stupili smo u kontakt sa njegovim bratom Hasanom.

U razgovoru za Faktor ovaj čovjek velikog srca ispričao nam je cijelu priču.

– Sa Ervinom se poznajem petnaestak godina. Zajedno smo igrali mali, ali i veliki nogomet. Bili smo u istoj ekipi, a nekada i na suprotnim stranama. Ervin je uvijek bio uzoran sportista, a kada su mu prije dvije godine otkazali bubrezi, organizirali smo nekoliko humanitarnih akcija za njega. Već tada sam mu rekao da sam spreman da mu doniram bubreg. On nije mogao vjerovati šta čuje. Nakon što mu nije odgovarao nijedan bubreg od rodbine, ponovo sam mu se javio u martu i rekao da sam spreman da mu doniram bubreg. Njegovoj sreći nije bilo kraja kada su rezultati pokazali da mu potpuno odgovara moj organ – kaže iz Istanbula Hasan Semanić.

Ali tada su, kako kaže, nastali problemi jer u BiH organe mogu donirati samo članovi porodice do četvrtog koljena.

– Prilikom ispitivanja naših porodičnih stabala, shvatili smo da smo i rođaci. Mislim sedmo koljeno. Ipak, i pored toga transplantacija je morala biti urađena u inostranstvu. Na kraju je odlučeno da to bude u Turskoj. Hvala Allahu, transplantacija je uspjela i sada traje postoperativni period. Za desetak dana Ervin i ja bismo se trebali vratiti u Bosnu. Moram istaći veliku podršku rodbine i prijatelja, braće Ade i Edina, ali i BH Telecoma čiji sam uposlenik – kazao je na kraju Hasan.

Dvije sobe od Hasana u klinici u Istanbulu smješten je tridesettrogodišnji Ervin Dželalagić iz sela Prošići kod Cazina.

– Kao da sam se ponovo rodio. Nemam riječi za Hasana. Uvijek je važio za velikog čovjeka i vjernika. On me je naprosto vratio u život. On je moj brat. Jedva čekam da budem sa svojom suprugom Senitom, te sinovima Amilom i Arslanom. Oni su sada sa mnom najsretniji Bosanci na svijetu. Lopta i nogomet spojili su mene i Hasana na neki način i nadam se da ćemo već naredne godine zajedno igrati u istoj ekipi – kazao je za Faktor Ervin Dželalagić.

Izvor: Faktor
Back to top button