“Jedno bitno pojašnjenje” u Beogradu, Čovićevo “to je to” i reakcije Bosanaca i Hercegovaca

Vanjska politika Bosne i Hercegovine se vodi u Sarajevu – bila je to ključna rečenica koja je obilježila današnju posjetu članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića zvaničnom Beogradu. Iako neplanirano, obraćanje Bakira Izetbegovića na konferenciji za medije, ostavilo je u sjeni sve ostale teme i obraćanja zvaničnika BiH i Srbije, tačnije Dragana Čovića i Aleksandra Vučića.

Bosna i Hercegovina mora govoriti jednim glasom i nikakvi osobni stavovi u ime države se ne mogu iznositi, BiH o svojoj vanjskoj politici odlučuje sama, uz uvažavanje susjeda i stavova Evropske unije čiji član želi biti i naša zemlja – ključna je poruka onoga što se dogodilo danas u Beogradu na konferenciji za medije.

Iako bi ovakve stvari same od sebe trebale biti posve jasne, nažalost to nije slučaj, pa je očito bilo neminovno da se one jasno i glasno kažu po ko zna koji put i to pred kamerama, u Beogradu, odakle srbijanska zvanična politika godinama unazad, ponekad otvoreno, a ponekad pod plaštom tobožnjeg prijateljstva, pokušava ucjenjivati Bosnu i Hercegovinu. Potvrda ovoga su i stavovi Mladena Ivanića koje je nebrojeno puta iznio javno, kada je kazao da će BiH, primjera radi, u vezi s pristupom NATO-u slijediti stav Srbije. Ovog puta je tema bila priznavanje Kosova, ali je poruka ista.

Poruka koju je Izetbegović izrekao danas glasi:

– Jedno bitno pojašnjenje u vezi s tim da će Bosna i Hercegovina vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda. Međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od ova tri čovjeka koja su tu. Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom i Hrvatskom. Posebno ćemo uzimati u obzir stavove Evropske unije, jer smo takvu stvar ranije preuzeli u odnosu na evropski put Bosne i Hercegovine. Ja sam zamolio gospodina Čovića da ovu stvar iznese eventualno kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika Bosne i Hercegovine vodi u Bosni i Hercegovini, naravno uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja.

– Dok Republika Srbija ne zauzme stav drugačiji po pitanju Kosava, i BiH će imati stav koji ima Srbija – kazao je Vučić prije Izetbegovićeve reakcije, prenoeći ono što mu je predsjedavajući Čović kazao predstavlajući to zvaničnim stavom naše zemlje. Nakon Izetbegovićevog pojašnjenja, Čoviću nije ostalo ništa drugo nego da kaže ono što je i rekao na press-konferenciji: “To je to”.

Reakcije građana Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama su i potvrdile – “to je to”. Bez obzira slagali se generalno s Izetbegovićevom politikom ili ne, ovakav njegov odnos spram državne politike i interesa države dobio je gotovo plebiscitarnu podršku.

Inače, današnju konferenciju za novinare, odnosno posjetu Predsjedništva Beogradu, pratio je rekordan broj medijskih kuća. Novinari i uposleni u administraciji države Srbije koji su bili prisutni na današnjim sastancima, bili su skloni istaknuti mišljenje da je “bilo više medija i TV kamera nego kada je predsjednik Rusije Vladimir Putin došao u Beograd”.

1000_1512581397foto-veća

Rekla za Bakira “bravo” – još jedan dokaz da mi je 2017.godina jedna od najluđih u životu.

Za sve postoji prvi puta pa tako da sam se upravo slozio sa izjavom Bakira I. Kad kulturno spusti Covicu i Vucicu. Da ce se politika Bosne voditi u SA a ne u BG i ZG.

Bakira i SDA ne mogu smislit. Da ne bude da ih uvijek samo hejtam. Bakir je danas imao prvu državničku izjavu otkad je na političkoj sceni. Aferim.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button