Dušan Bajević: I Terim u igri za klupu “Zmajeva”

Dušan Bajević / Vijesti.ba Turski fudbalski stručnjak Fatih Terim posljednji je u nizu kandidata za selektora reprezentacije BiH. Predstavnici N/FS BiH uskoro bi trebalo da odu u Tursku na pregovore sa renomiranim trenerom, što je za “Nezavisne” potvrdio Dušan Bajević, član Komisije za imenovanje selektora “zmajeva”.
Nakon što je Mehmedu Baždareviću istekao ugovor mjesto selektora BiH ostalo je upražnjeno. Po svemu sudeći, neće još dugo jer Komisija u sastavu Zvjezdan Misimović, Ivica Osim, Sead Kajtaz i Bajević radi punom parom. Kandidata je mnogo i već je obavljeno dosta razgovora, ali Bajević epilog svega još krije od očiju javnosti.

“Tačno je da je on jedan od kandidata za selektora BiH. Mogu samo da kažem da će i sa Terimom uskoro biti obavljen razgovor, ali kada tačno – to ne znam. U ovom trenutku ne možemo da pričamo o tome ko je najbliži imenovanju”, kazao je trofejni stručnjak, a sada izvršni direktor AEK-a.

Terim je jedan od najboljih turskih stručnjaka i donedavno je vodio reprezentaciju Turske. Nacionalni tim je vodio u tri mandata i najbolji rezultat je ostvario 2008, kada je Turska igrala polufinale Evropskog prvenstva koje se igralo u Austriji i Švajcarskoj. Osim toga, u tri navrata je sjedio na čelu Galatasaraja, a osim toga trenirao je i italijanskog velikana Milan, kao i Fiorentinu. Jedine trofeje osvajao je kao trener tima iz Istanbula i to šest titula prvaka Turske, četiri Super kupa i dva Kupa ove zemlje. Najveći uspjeh svakako je trofej u Kupu UEFA u sezoni 1999/2000.

Sjednica Izvršnog odbora N/FS BiH planirana je oko 20. decembra, a još nije poznat tačan datum. Tada bi BiH trebalo da dobije novog selektora jer će to biti jedna od glavnih tačaka dnevnog reda. Osim Terima, kao vrlo ozbiljni kandidati figuriraju Amar Osim i Robert Prosinečki, dok pojedini spominju i ime Klarensa Sedorfa, još jednog bivšeg trenera Milana. Mediji skoro svaki dan objave neko novo ime koje bi moglo da naslijedi Baždarevića, ali čini se da će to učiniti neko od pomenutog kvarteta pošto su mnogi javno kazali da izlaze iz trke za selektora “zmajeva”. Bilo kako bilo, BiH će u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. ući sa novim selektorom.

(Vijesti.ba / NN)

Back to top button