ZAŠTO SE BH POLITIČARI NE UGLEDAJU NA NJEGA: POGLEDAJTE ŠTA JE ERDOGAN URADIO KAD JE VIDIO TURSKU ZASTAVU NA PODU…

Turski prezident pokupio je Tursku zastavicu sa poda. Zastavica je bila postavljena da se zna gdje on treba da stoji.

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, vjeruje da će na kraju godine ekonomski rast njegove zemlje iznositi i do sedam posto.

Erdogan je govorio na prijemu povodom 29. oktobra, Dana Republike održanog u Predsjedničkoj palati u Ankari.

On je tom prilikom izjavio kako je Republika Turska, koja danas obilježava 94. rođendan ”dodatno učvršćena u korijenu s jedne, a s druge strane uzdignutija ka nebu“.

Tom prilikom prisjetio se osnivača moderne Republike Turske, Mustafe Kemala Ataturka i njegovih saboraca.

Prisjetio se i 15. jula 2016., dana kada su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) pokušali izvesti državni udar u Turskoj.

Još je jednom ponovio kako je tada palo 250 šehida, a da su 2.193 osobe ranjene, te ukazao na doprinos turskog naroda u odbrani zemlje.

Erdogan je kazao kako se približavaju ostvarenju ciljeva postavljenih za 2023. godinu i da su već počeli pripreme za obilježavanje 100. godišnjice.

Dodao je kako rade i kako će raditi na ispunjavanju obećanja datih narodu kada je riječ o pomenutim ciljevima.

– Barijere koje se postavljaju pred nas, već godinama gotovo neprekidno, uz Božiju pomoć i podršku naroda, uklanjamo jednu po jednu – rekao je Erdogan koji je još jednom ponovio da Turska nije plemenska zajednica već da je stoljećima bila primjer drugim državama.

Podsjetio je i na ekonomski rast Turske koji je u prvom kvartalu ove godine iznosio 5,1 posto.

– Vjerujem da će ovaj rast na kraju godine, uz Božiju pomoć, doseći i sedam posto. Tih 157-158 miljardi koje smo postigli u izvozu, postići ćemo opet, i više od toga. Devizne rezerve u Centralnoj banci jedno vrijeme su iznosile 135 milijardi dolara, sada smo na nekih 116-117 milijardi dolara. Ali opet ćemo doći od 135 milijardi dolara i preći ih – poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je izjavio kako je njegova zemlja u vrijeme kada su došli na vlast, imala dug kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 23,5 milijardi dolara. Podsjetio je kako je taj dug otplaćen 2013. godine i da sada MMF traži kredit od Turske.

direktno24h.com

Back to top button