VIDEO Kad istina zaboli: Zašto Draganu Lukaču smeta Ramiz Salkić?

Dragan Lukač, aktuelni ministar MUP-a RS, ovih dana je uputio pismo Ramizu Salkiću, potpredsjedniku bh. entiteta RS, u kojem ga, između ostaloga, optužuje za „raspirivanje međuetničke i vjerske netrpeljivosti i mržnje“.

Lukačevo pismo je uslijedilo nakon što je Salkić, povodom incidenata u Rogatici, kazao da je narušena sigurnost Bošnjaka, te o svemu obavijestio i međunarodnu zajednicu.

Entitetskom ministru je očigledno najviše zasmetala Salkićeva izjava da u MUP-u RS radi jedva jedan posto Bošnjaka, te da se na ovaj način grubo krši Ustav RS-a, te da je potpredsjednik entiteta pozvao „međunarodne organizacije i Upravni odbor za implementacijuj mira u Bosni i Hercegovini da razmotri mogućnost prenošenja pitanja javne sigurnosti građana s nivoa entiteta na nivo države Bosne i Hercegovine”.

I kako to Salkić raspiruje međuetničku i vjersku netrpeljivost i mržnju?

Tako što u svom svakodnevnom radu traži priznavanje genocida i kažnjavanje ratnih zločinaca, distanciranje od zločina i poštivanje žrtava, ali i ravnopravnost naroda i društvo jednakih mogućnosti u skladu sa Ustavom entiteta i države. Ovakvi stavovi i principi očigledno smetaju Lukaču i njegovom političkom šefu Miloradu Dodiku, koji misle i djeluju potpuno drugačije.

Lukač, koji u najmanju ruku ima sumnjivu ratnu prošlost, koja je dijelom potkrijepljena i video snimcima, uzeo je sebi za pravo da nekome drži lekcije.

Naime, na ratnim snimcima napada Vojske RS na predgrađe Bihaća, vidi se Dragan Lukač. On je bio ratni komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade policije RS koja je i izvršila ovaj napad, pisali su brojni mediji.

Na drugom video snimku vidi se kako Lukač i njegovi vojnici maltretiraju zarobljenog mladića Nedžada Dizdarevića. Lukač je, kako se čuje i vidi na snimku naredio da Nedžada odvedu. Nesretni mladić nakon odvođenja je ubijen.

Za ovaj strašni zločin osuđen je samo Pavle Gajić iz Ključa, a koji je na Sudu BiH priznao da je zaklao Nedžada Dizdarevića. Sud BiH je osudio Gajića na sedam godina zatvora zbog ubistva Dizdarevića. Gajić je priznao da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča” Vojske RS (VRS) u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio zarobljenog pripadnika ABiH. Sporazumom je predloženo da kazna zatvora bude između pet i osam godina.

Lukaču, koji voli da drži razne lekcije, pred Osnovnim sudom u Banjaluci je 20.12.2016. godine, počelo suđenje zbog nanošenja tjelesnih povreda Dejanu Spasojeviću u avgustu 2013. godine. Međutim, optužnica je odbačena u avgustu ove godine zbog apsolutne zastare.

O kakvom se ministru, čije su kompetencije prema mišljenjima stručnjaka u nekim oblastima izuzetno upitne, zaista radi, najbolje govore izjave iz aprila ove godine.

Lukač je kazao da u RS ne postoje organizovani paradžemati i centri za obuku terorista, dok u Federaciji BiH (FBiH) ima na desetine takvih centara.

-U njima se radi edukacija i vrbovanje, što je sasvim dovoljno da se mogu nazvati centrima za obuku terorista”, rekao je Lukač za “Večernje novosti”.

Kada je direktor FUP-a izjavio da se konkretno kaže gdje se ti centri nalaze, odgovora nije bilo. Naravno, centri uopšte ne postoje.

I ko u ovom slučaju širi mržnju i netrpeljivost?

Uostalom, šta uopšte osobe poput Dragana Lukača, sa sumnjivom ratnom prošloću imaju pričati i prigovarati predstavniku Bošnjaka, koji je prošao kroz dva logora i čiji su najbliži članovi porodice ubijeni u etničkom čišćenju i genocidu u Bratuncu, i koji uprkos svemu, svakodnevno, na sastancima i susretima širom entiteta RS, i sa Srbima i Bošnjacima, poziva na suživot i izgradnju društva jednakih šansi za sve građane.

(S.H./Bportal.ba)

Back to top button