Džeko i Pjanić rame uz rame sa Aguerom i Vidalom

Prema istraživanju uglednog nogometnog opservatorija CIES-a reprezentativci Bosne i Hercegovine Edin Džeko i Miralem Pjanić našli su se među najboljim igračima Evrope na svojim pozicijima u prvom dijelu sezone 2017/18.

Edin Džeko našao se na četvrtom mjestu najboljih napadača iz liga “petice” iza Sitijevog Sergija Aguera, Bajernovog Roberta Levandovskog i Ćire Imobilea iz Lacija.

Pjanić je još bolje rangiran budući da je na poziciji centralnog defanzivnog veznog drugoplasirani iza Napolijevog Žoržinja Frela, a iza sebe je ostavio Luiza Fernandinj iz Mančester sitija i Sergija Busketsa iz Barcelone.

Inače, CIES je u svom istraživanju napravio rang listu od deset najboljih za svaku od osam različitih pozicija na terenu.

Dominirajuigrači iz engleske lige, tačnije igrači Mančester sitija, s obzirom da je njih 12 našlo svoje mjesto na rang listama, a PSG daje osam igrača.

Najbolji golman u dosadašnjem dijelu sezone prema CIES-ovom istraživanju jer Jan Oblak iz Atletika, stoper Nikolas Otamendi iz Sitija, ofanzivni veznjak Nabil Fekir iz Liona, dok je PSG-ov Marko Verati najbolji “box-to-box” veznjak.

Faouzi Ghoulam iz Napolija je najbolji bek, dok je Barcelonina zvijezda Lionel Mesi najbolji krilni napadač.Avaz

Back to top button