Hamdija Abdić Tigar: Čist sam kao Una

U razgovoru za DEPO Portal urađenom neposredno nakon puštanja na slobodu, Hamdija Abdić Tigar ističe da nije bilo ni potrebe za privođenjem, ali i da je čitav proces u ovom slučaju u protekla 24 sata vođen vrlo korektno i profesionalno

Kantonalni sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužilaštva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru i drugima pripadnicima 502 vieške brigade Petog korpusa u sudskom predmetu ubistva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu.

Vijest o puštanju čuvenog komandanta odjeknuli je u Krajini možda i snažnije nego li sama informacija o njegovom suđenju. Hamdija Abdić Tigar, uprkos određenim kontroverzama oko njega u dijelu medija, uživa među Krajišnicima veliki ugled i zato su današnji događaji u Bihaću u velikoj žiži. Popularni Tigar se smatra jednim od najzaslužnijih komandanata za velike uspjehe Petog korpusa na ratištima Krajine, a čuvenoj akciji “Tigar” slomio je pobunjeničke snage Fikreta Abdića u ljeto 1994. godine. Danas je on općinski vijećnik (SDA) u Bihaću.

O današnjim događajima za DEPO Portal on kaže:

– Nisam ni očekivao ovo privođenje. Istraga o ovome o ovome slučaju traje već 22 godine i nikad nisam bio u postupku. Tek u posljednje dvije godine, vjerovatno pod pristiskom dijela medija, iznenada sam stavljen u postupak, iako nije bilo nikakvih dokaza o tome. Tako je bilo u današnjem čitanju optužnice, sve su neke insinuacije, bez bilo čega konkretnog i činjenično opipljivog. Drago mi je da ovo pakovanje protiv nas sud nije prihvatio”.

Bez obzira na ovo privođenje i negativan publicitet u vezi jučerašnjeg privođenja, Abdić ističe da vjeruje u sud i pravdu:

“Ja sam ovdje čist ko Una. Danas sam dobio za to potvrdu kod našeg pravosuđa. U suštini, nije bilo ni potrebe za privođenjem. Svaki dan prolazim pored zgrade suda i uvijek sam im dostupan. Ali, želim da naglasim da je čitav proces juče i danas vođen vrlo korektno i profesionalno.”

Vladimir Šantić je nestao 9. marta 1995. Bio je general HVO-a i zapovjednik 101. pukovnije. Šantić je jedan od osnivača HDZ-a u Bihaću i bivši potpredsjednik stranke.

(Bportal.ba/Depo)

Back to top button