Nevjerovatno zdrave sjemenke koje popravljaju željezo, smanjuju stres

Autor: E.D.-Š.
Možda niste znali, ali susam je pravi rezervoar hranjivih materija, dobrih masnih kiselina, vitamina, minerala. Zapravo, postoji crni i bijeli susam.

Sjemenke susama su izvor zdravlja
Crni ima više gvožđa i obično se od njega pravi susamovo ulje koje se koristi u razne medicinske svrhe. Bijeli susam sadrži više kalcijuma, ali zapravo, obje vrste su podjednako bogate hranjivim materijama. Susam sazdrži biljna vlakna, mangan, bakar, kalcijum, željezo, magnezijum, cink, tiamin, proteine.

Zbog svega navedenog, utječe na smanjenje stresa, spriječava dijabetes, snižava krvni pritisak. Zbog visokog sadržaja željeza pomaže u prevenciji i tretmanu anemije.Također, mjerenja su pokazala da šaka susamovog sjemena ima više kalcijuma nego čaša mlijeka, a cink koji ove sjemenke sadrže, doprinosi povećanju gustine kostiju. Pomaže i rad crijeva. Neophodno je istaći da susamove sjemenke sadrže više fitosterola od svih drugih orašastih plodova i sjemenki, a fitosteroli su važna komponenta prevencije od raka, pogotovo hormonski izazvanih, kao što je rak dojke.

Radi preventive, svakog dana kašićicu susama staviti u salatu, jutarnji musli ili jogurt.

Izvor: Faktor

Back to top button