Petarda u dječijoj ruci prizivanje je tragedije

Novogodišnji praznici se bliže, a sarajevske ulice polako preplavljuju ulični prodavači pirotehnike. Koliko god policija apelira na građane svake godine da ne kupuju ništa od toga, uvijek će se naći pojedinac, u najgorem slučaju dijete, koji će kupiti “ispod ruke” pokoju petardu, raketu ili vatromet.

Dožive stres

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo svake godine upozoravaju građane da budu savjesni jer su imali i slučajeve amputacije prstiju.

– Vrlo lako može doći do sljepoće, opekotina po licu i tijelu, oštećenja sluha i vida. Petarda, kada pukne u ruci, vrlo lako može izazvati invalidnost. Petarde su kao male granate – upozoravaju iz Hitne pomoći.

Osim povreda, ljudi dožive i stres jer se dešavalo da nekima ubace petardu u jaknu ili kosu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo naglašavaju da će ove godine pojačati mjere kada je u pitanju korištenje pirotehnike.

Akcioni plan

– Policijski komesar svojim instruktivnim aktom naložio je svim organizacionim jedinicama da sačine planove pojačanih mjera i radnji na području KS, s posebnim akcentom na nabavku, prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava. Riječ je o zajedničkim aktivnostima s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove – kaže Suvada Kuldija, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Za posjedovanje na javnom mjestu, paljenje, ustupanje, prodaju, kupovinu i nuđenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog organa počinioci će se kazniti sa 300 do 900 KM. Kada maloljetnik počini ovu vrstu prekršaja javnog reda i mira, kazna za roditelja, odnosno staraoca je od 400 do 1.200 KM.

Kuldija: Predviđene novčane kazne

Rad s nastavnicima

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić apelirao je na roditelje da upoznaju djecu s mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava, kao i s tim da ne postoji bezopasna pirotehnika te da petarde nisu igračke.

– Zahvaljujući preventivnom, odnosno zajedničkom radu policije, prosvjetnih radnika i odgajatelja, prošla godina je prošla bez povreda. I ove godine ćemo nastojati da ne bude incidenata s pirotehnikom – rekao je Ćosić.

Lj. Lj.

Oduzeta pirotehnička sredstva

Back to top button