Lako se zabuniti: Paradajz je voće, lubenica povrće

Razlog pomutnje kod određivanja što je što je taj što se voće i povrće drukčije shvaćaju u botanici, a drukčije u kulinarstvu

Da, da, upravo tako. Paradajz ili rajčica zapravo je voće, iako je slan i najčešće se jede u kombinaciji s drugim povrćem. Isto tako, lubenica, dinja ili bostan, kako se zove u nekim krajevima i jedna je od omiljenih, slatkih ljetnih osvježenja, nije voće, nego – povrće.

Razlog pomutnje je taj što se voće i povrće drukčije shvaćaju u botanici, a drukčije u kulinarstvu. Prema botanici, voće su sve one biljke, odnosno strukture koje imaju sjemenke i koje se razvijaju iz oplođenog cvijeta. Voće je, prema tome, ono što naraste kao plod biljke i sadrži puno više šećera nego povrće. S druge strane, povrće je svaka struktura koja nastaje iz drugih dijelova biljke. Prema tome, kad se kaže da se jede povrće, onda se misli na lišće biljaka, njihove stabljike, korijenje i gomolje.

Povrtnice su također ono što ljudi sade svake godine iznova, dok voće potječe od višegodišnjih biljaka. Zapravo, najpoštenije bi bilo reći da je paradajz nešto između, jer se sadi svake godine, a jede se kao plod sadnice. No to još više zbunjuje ljude…

Voće je, ali ima u sebi i nešto od povrtnog
U skupinu biljaka koje su “ni tu ni tamo”, odnosno koje su nešto između voća i povrća, pored paradajza, spadaju još i paprike, tikvice, bundeve, krastavci te masline. Sve se te biljke, zbog načina na koji se jedu i pripremaju svrstavaju u povrće, iako su po biološkim osobitostima, botanički, bliže voćkama.

Junior.24sata.hr

Back to top button