Zbog zdravlja učenika: U francuskim školama zabranjuju mobitele

Francuska vlada najavila je zabranu mobilnih telefona u osnovnim školama. Djeci će i dalje biti dozvoljeno da donose mobilne u školu, ali neće smjeti da ih koriste sve dok im ne završi nastava, čak ni za vrijeme odmora.

FOTO: ILUSTRACIJA
Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je prijedlog o zabrani mobilnih telefona još u svojoj predizbornoj kampanji u aprilu, prenosi Guardian.

Francuski ministar obrazovanja, Jean-Michel Blanquer, rekao je kako će zabrana stupiti na snagu početkom sljedeće školske godine, u septembru 2018. Odnosit će se na sve učenike od 6 do 15 godina, doba kada kreću u srednju školu.

– Ponekad vam je potreban mobilni telefon zbog učenja… Za hitne situacije, ali njihova upotreba mora nekako da se kontrolira – rekao je Blanquer za francuski radio.

Ministar je također ovaj potez opisao kao “poruku o javnom zdravlju za porodice”, dodavši:

“Dobro je da djeca ne budu često, ili uopće, ispred ekrana prije nego što navrše sedam godina”.

Međutim, francuski sindikat školskih direktora skeptičan je oko izvodljivosti zabrane.

– Ova nova najava ostavila nas je u sumnji, jer nam je teško shvatiti o čemu se zapravo radi. Generalno, navikli smo od ministarstva da budu logični i pragmatični oko stvari, a ovdje ne možemo pronaći logiku ili pragmatizam u najavama – rekao je Philippe Vincent, zamjenik glavnog sekretara sindikata.

Čini se da ni učenici nisu impresionirani odlukom.

– Ne razumijem kako će zabrana funkcionirati. Ko će uzimati mobilne telefone, gdje će ih stavljati, kako ćemo ih dobiti nazad? – pitao se 13-godišnji učenik pred novinarima u jednoj školi u centru Pariza.

U drugoj školi, 12-godišnja učenica je komentarisala:

– To je smiješno. U mojoj školi ih ne koristimo u učionici, niti za vrijeme odmora, u čemu je onda problem? Ako se neko uhvati kako ih koristi u toaletu ili za vrijeme ručka, mobilni telefon mu se odmah zaplijeni i dobije kaznu – kazala je djevojčica.

Roditelji su također nesigurni u pogledu ove inicijative.

– Vjerovatno je dobra ideja kada su djeca u školi, ali ne mogu im zabraniti da ih donose u školu. Moja kćerka ide u školu i vraća se kući sama, a u ovo vrijeme godine mrak se spušta tako brzo da želim da ima mobilni uz sebe kako bi mi se javila. Tako sam sigurnija – rekla je jedna majka i dodala:

“Umjesto zabrane, zar ne mogu jednostavno da ugrade blokatore signala u škole?”

Izvor: Guardian

Back to top button