RODITELJI OPREZ: DJEČAK U BANJA LUCI ZBOG PETARDE UMALO IZGUBIO OKO

Jedanaestogodišnji dječak F.M. (2006.) iz Banje Luke, koji je sinoć povrijeđen prilikom aktiviranja petarde, zadobio je teške povrede lijevog oka.

Hospitalizovan je u Klinici za očne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) RS u Banjoj Luci, a odmah po prijemu povreda je hirurški zbrinuta.

Po riječima dr. Emire Ignjatić, zamjenice načelnika Klinike za očne bolesti i glavnog dežurnog na Hirurugiji danas dr. Miroslava Regode, dječak je zadobio i lakše povrede prstiju šake koje su inicijalno zbrinute i ne zahtijevaju hiruršku intervenciju, prenosi Fena.

– Sva neophodna dijagnostika je provedena. Zdravstveno stanje pacijenta je stabilno, te on ostaje na daljem liječenju i praćenju u Klinici za očne bolesti. Sve dalje prognoze u vezi s očuvanjem funkcije vida na povrijeđenom oku pacijenta su krajnje preuranjene i neizvjesne – navode iz UKC RS.

Iz banjalučke policije je potvrđeno da je dječak povrede zadobijene u ulici Ive Andrića, dok se više maloljetnika igralo petardama te je jedan od njih stavio petardu u staklenu bocu i usljed aktiviranja i detonacije komad stakla je pogodio jedanaestogodišnjaka u predjelu glave, nanijevši mu povrede.

Policija će preduzeti sve potrebne mjere i radnje na utvrđivanju svih činjenica zaprimljene prijave i odgovornosti roditelja zbog propuštanja obavezne brige o maloljetnicima.

Iz Policijske uprave Banja Luka podsjećaju da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti propisano da se pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda mogu prodavati u maloprodaji samo osobama starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće do 30. januara naredne godine.

Zakonom su predviđene i novčane kazna od 300 do 3000 KM zbog nepridržavanja spomenutih odrebi.

Apeluju na građane da svojim ponašanjem spriječe moguće posljedice koje mogu nastati usljed nestručnog rukovanja pirotehnikom i nezakonitom upotrebom vatrenog oružja. Posebnu pažnju skreću roditeljima da djecu upoznaju s mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehnike, tj. da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika i da su oni odgovorni za brigu o maloljetnicima, jer su u suprotnom zakonom predviđene sankcije.

(Hayat/Foto: Arhiv)

Back to top button