Čović o Dodiku: On je mudar političar koliko god da je gafova napravio

U emisiji Nedjeljom u 2 na Hrvatskoj radio-televiziji danas je gostovao Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine. Čović je, između ostalog, imao priliku očitovati se o odnosu prema Dodiku, Vučiću i zvaničnoj politici HDZ-a BiH.
S voditeljem Aleksandrom Stankovićem razgovarao je o mnogim temama, od skore historije i problema u BiH preko sadašnjih odnosa do njene budućnosti. Bilo je riječi o njegovom odnosu sa domaćim i političarima iz okruženja. Što se tiče Milorada Dodika, Čović smatra da njegova često teatralna vanjština ne odgovara njegovom pravom karakteru.

“Dodik i ja nikada ne govorimo o trećem na negativan način. On je mudar političar koliko god da je gafova napravio. Nikada nije iznevjerio dogovor koji smo napravili. I ja ću i dalje držati dobre odnose s njim jer želim očuvati BiH. On je mnogo čestitija osoba nego što se u javnosti predstavlja. On primarno čuva srpske interese, kao što ja čuvam hrvatske i to je to”, rekao je Čović.

Voditelj Aleksandar Stanković je podsjetio Čovića kako mu se zamjera što ima dobre odnose sa predsjednikom Srbije.

“Sa Vučićem imam vrlo dobre odnose. On je neprikosnoven lider srpskog naroda, ne samo u Srbiji nego i u BiH. On se nametnuo svojim tehnikama kao neko ko otvara vrata koja drugi ne mogu otvoriti. On je za srpski narod dobar političar, jer ga u suprotnom ne bi birali”, kazao je predsjedavajući predsjedništva BiH.

Između ostalog, Čović je pokušao objasniti politički put njega i HDZ-a kroz propuste u prošlosti i htijenja u godinama koje dolaze.

“Možda smo trebali biti agresivniji, možda smo prije 20 godina trebali tražiti treći entitet. Mi smo izabrali drugi put i mi jedini tražimo da što prije dobijemo status kandidata EU, dok drugi traže krivca. Ako nam neko želi dobro, mi odmah moramo dobiti status kandidata i postat ćemo normalnija država. Sami pregovori sa EU su druga stvar”, rekao je Čović komentarišući ciljeve HDZ-a BiH.

On je dodao kako je treći entitet danas ipak realna mogućnost u Bosni i Hercegovini.

“Mi ćemo imati jednakopravnost, pitanje je hoće li biti tri, četiri, pet ili šest federalnih jedinica. Također, ja mogu maštati o trećem entitetu, ali dvije trećine predstavnika mora izglasati promjenu ustava”, objasnio je Čović.

Back to top button