Dijete Bosne i legenda Partizana: Prije 17 godina ubijen je Haris Brkić

Sarajlija Haris Brkić, sjajni košarkaš Partizana, ubijen je prije 17 godina ispred dvorane Pionir u Beogradu.

Haris Brkić ni nakon 17 godina nije zaboravljen

Članovi porodice, prijatelji i nekadašnji saigrači Harisa Brkića, održali su 17-godišnji pomen bivšem kapitenu Partizana i košarkašu Budućnosti, Bosne i čačanskog Borca koji je na današnji dan preminuo sa 26 godina.

Brkić je rođen 24. jula 1974. godine. Košarkom se počeo baviti u KK Bosna kada je imao 10 godina. Bio je na pragu prve ekipe početkom rata kao sedamnaestogodišnjak, ali je napustio BiH i otišao u Srbiju, gdje je ubrzo potpisao za Partizan.

Trenirao je s mladim timom, a potom je posuđen Borcu iz Čačka, gdje je započeo profesionalnu karijeru. Godinu kasnije se vratio u Partizan i odigrao šest sezona. Osvojio je tri šampionske titule i tri kupa. Bio je jedan od najboljih igrača Partizana u final fouru Eurolige u sezoni 1997/1998.

Tokom sezone 1999/2000. igrao je za KK Budućnost iz Podgorice, gdje je osvojio titulu prvaka Jugoslavije. Sezonu 2000/2001. počeo je u Budućnosti, ali se vratio u Partizan.

Brkić je pružao odlične igre u dresu Partizana te nekoliko sezona bio nosilac igre beogradskog tima.

Nepoznati napadač 12. decembra 2000. godine pucao je tri puta Brkiću u glavu na parkingu ispred dvorane Pionir u Beogradu. Košarkaš je od zadobijenih povreda preminuo tri dana kasnije. Brkićev ubica još nije otkriven.

– Haris Brkić ni nakon 17 godina nije zaboravljen, a uspomenu na njega čuvaju navijači i njegovi nekadašnji klubovi! Legenda živi – poručili su iz Partizana.

(Bportal.ba/Faktor.ba)

Back to top button