Mladić porijeklom iz BiH jedan od najboljih studenata u Australiji

Dvadesetdvogodišnji Jozo Franković porijeklom iz Bosne i Hercegovine nedavno je proglašen za jednog od najboljih studenata u Australiji, a za sebe kaže da vjeruje u snagu edukacije i da znanje može svakom da promijeni život, prenosi Illawarramercury.com.au.

Jozo Franković FOTO: Illawarramercury
Jozini roditelji iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine prvo su izbjegli u Njemačku gdje se on rodio, a nakon četiri godine svi su se preselili u Australiju, gdje je Jozo stekao titulu diplomiranog stručnjaka za polje trgovine na prestižnom Univerzitetu “Volongong”.

– Dolazak u Australiju se dogodio zbog inicijative mojih roditelja, koji su željeli da odrastam u zemlji gdje se cijene prave porodične vrijednosti i obrazovanje – rekao je Franković.

Mladić je istakao da nova titula koju je stekao može mnogo da mu pomogne u budućnosti i da namjerava da svoje stečeno znanje iskoristi da bi pomogao onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Ako pogledam unazad i ako se prisjetim svog putovanja, shvatam da je obrazovanje to koje me vodilo da idem naprijed, i siguran sam da će mi upravo to obrazovanje otvoriti mnoga vrata u budućnosti. Sada kada sam konačno stekao ovu prestižnu titulu shvatam da je najveća moć mog putovanja bilo upravo znanje koje sam stekao, a to znanje može da promijeni ljudski život – naglasio je Franković, piše portal Illawarra Mercury.

Profesori koji su predavali mladom Frankoviću ističu da je on bio veoma bistar student, koji je obožavao matematiku i brojeve.

– Osim matematike, moja velika ljubav je i muzika, naročito balkanska. Smatram da ona može da izvuče iz svakog čovjeka one najiskrenije emocije – dodao je Franković.

Izvor: Illawarramercury

Back to top button