Nakon smrti Zeničanke, stručnjaci savjetuju: Ne koristite lijekove na svoju ruku

Vijest da je Zeničanka Sanela Ibraković umrla nakon što je zalijepila četiri flastera za ublažavanje bolova izazvala je šok i strah među bh. građanima. Nesretna žena flastere je koristila bez konsultiranja s ljekarom, a kako su potvrdile osobe koje su joj bliske, dobila ih je iz inozemstva.
Izostaje kontrola
Nakon ovog slučaja provjerili smo koliko su flasteri protiv bolova dostupni putem internet-oglasa i pronašli smo ih nekoliko, a svi su bili kineske proizvodnje, s cijenom od 5 do 15 KM. Ponuda svih vrsta lijekova na internetu je bogata, s mnogo nižim cijenama od onih u apoteci. Nudi se sve, od tableta protiv bolova pa do „lijeka za rak“.

Međutim, ljekari upozoravaju da niko ne bi trebao prodavati ni kupovati lijekove putem interneta jer se njihovim korištenjem bez konsultacija sa stručnom osobom direktno ugrožava život pacijenta. Posebno je, tvrde ljekari, rizično kupovanje lijekova koji se bez recepta ne mogu kupiti u apoteci. I ispravan lijek u neispravnoj dozi, kažu, ne djeluje ispravno.

Da je kupovina lijekova na ovaj način veliki problem, dokaz su i podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prema kojima je više od 50 posto lijekova koji se nude na internetu falsificirano!

Bez kontrole

Doktor Danijel Nedić u izjavi za „Avaz“ upozorio je da svaku nabavku i korištenje lijekova na svoju ruku treba izbjegavati.

– Protiv sam takvih postupaka koji isključuju savjet stručne osobe. Nažalost, ljudi kupuju lijekove i na takav način iako to, kao što pokazuje i ovaj slučaj iz Zenice, može ugroziti zdravlje, čak dovesti i do smrtnog ishoda jer se sve radi bez kontrole stručne osobe koja će reći da li taj lijek vama treba ili ne – kazao je Nedić.

Podsjeća da i najobičniji lijek može izazvati neke neželjene posljedice, jer pacijent sam ne može znati je li preosjetljiv na neki sastojak.

– I običan „aspirin“ može predstavljati problem ako ne znate jeste li alergični na njega – kazao je Nedić.

Bol i ubrzan rad srca

Mnogi građani su na forumima prenijeli svoja iskustva nakon korištenja flastera protiv bolova koje su kupili na internetu. Dosta je onih koji su imali ružno iskustvo pa su željeli upozoriti druge da ne kupuju lijekove bez recepta.

– Prije nekoliko godina iz Njemačke sam dobila takve flastere. Trpjela sam neizdržive bolove pa sam stavila dva flastera. Međutim, osjetila sam ubrzan rad srca i bol. Odmah sam ih skinula i bacila – prenijela je svoje iskustvo jedna Sarajka, upozoravajući druge da se prije upotrebe bilo kakvog lijeka konsultiraju s ljekarom.

Back to top button