Raspjevane Meraklije – Biografija! Kako su uspjeli postati najtraženija izvorna grupa ?! (VIDEO)

Nakon završetka minulog rata, prijeratna izvorna grupa Raspjevane Meraklije dobila je nove članove, prije rata su to činili Mujo, Fikro, Muharem,Mevlo,Miralem (klavijatura) i naravno kao dječak trenutni član Fahrudin Salihović. Nakon rata Fahrudin kao 18-togodišnjak odlučuje da vrati stare navike i da nastavi gdje je stao njegov otac i njegovi prethodnoci, naravno sad je Fahro prva violina veoma popularne izvorne Grupe Raspjevane Meraklije.

Godine 2000. grupa Raspjevane Meraklije izdaje prvi album poslije rata u novom sastavu koji čini Fahrudin Salihović, Vehid Alić i Nekir Bećirović. Album izdaju pod nazivom ”Bijela Lada”  koji postaje prava atrakcija za naš narod, taman što su krenuli u punom jeku njihov prijatelj Nekir odlazi za Ameriku, naravno i danas žale za kolegom a u narednom albumu 2005.godine sjetili su ga se i pjesmom. Nakon godinu dana pauze mladi momci tada spremaju svoj novi album pod nazivom STRANKA ŽENA, album je dočekan veoma pozitivno i tada kreće uspjeh novi ”Raspjevani Meraklija”. Počinju nastupi širom BiH i naravno Fahro kao mozak grupe sprema novi album za 2006. godinu pod nazivom KPD ZENICA.

Novi sastav uz pomenutog Fahru čini i Vehid Alić poznatiji kao Vele a godine 2006. novi član postaje i klavijaturista Elvir Mehić. Nije bilo lako postići sve te obaveze ali nikada nisu izdali svoju publiku, pa izdaju albume svake godine. Godina 2007. je bila velika prekretnica za njih konačno su oformili ekipu koja će nastaviti da piše historiju i da postane broj 1 u regionu što se tiče izvorne muzike. Fahrudin Salihović je uz sve to profesor matematike ,prva violina i glavni pokretač grupe .

Iz godine u godinu redali su se novi albumi :
2000 godine ”Bijela Lada”
2002 godine ”Hej Drino, teci teci”
2003 godine ”Srebrenica naša lijepa”
2005 godine ”Stranka Žena”
2006 godine ”KPD Zenica”
2007 godine ”Naći ću je naći”
2008 godine ”Ne mogu bez žena”
2009 godine ”Na granici zavičaja moga”
2010 godine ”Ja rabi,Ja rabi”
2011 godine ”Lovac Meraklija”
2013 godine ”Bratunac u noći”
2014 godine ”Tebi pišem stara majko moja”
2015 godine ”Volim tuđe”
2016 godine ”Rodila me nana za sultana”
2017.godine ”Opet ću se ženiti”
2018.godine ”A moj lolo baš vrag”
2019.godine ”Kuća na Drini”

uz Potpis : Trojica Meraklija…

2014. godine su izdali solo pjesmu za bh.reprezentaciju koja je postala veliki hit sa velikim brojem pregleda na Youtube.

Grupa Raspjevane Meraklije je jedna od najpopularniji grupa u Bosni i Hercegovini a i šire, ekipa koja radi vrijedno iako žive na veoma udaljenim mjestima jedni od drugih opet postignu privatne obaveze i muziku, pauze nema jer svake godine izdaju albume ,pretezno kada je ljetna sezona, uz sve svoje pjesme uradili su preko 100 namjenskih pjesmi i sa sigurnošću možemo potvrditi da su najbolja i najjača grupa kada je izvorna muzika u pitanju. Gdje god se pojave prave lom, pogotov dijaspora Švicarska,Danska,Njemačka,Austrija..a svako dvije godine rade i Američku turneju ..

Takođe aktivni su učesnici izvorni festivala, imaju mnogo nastupa širom Bosne i Hercegovine i zaista moramo biti ponosni na ove momke, momke koje su postavili nove standarde u izvornoj muzici. Grupa Raspjevane Meraklije je grupa koja datira još od 1986.godine planira da ostane dugo u izvornom podneblju a za ljeto 2017 godine momci najavljuju novi ALBUM koji ce nadmasiti sve ostale. Treba istaći  da su pjevali sa velikim estradnim umjetnicima kao što su Hakala,Hule,Asim Bajrić,Jana,Kadir Nukić, Samira Jugović,Nuki i mnogi drugi . Trojica meraklija Fahro,Vele i Elvir čine sastav najjače izvorne grupe poslije rata i daju sve od sebe da zadovolje svoje slušaoce naravno uz podrške svojih porodica i prijatelja nastaviće da uveseljavaju publiku širom BiH i dijaspore!

Treba istaći da su prošli veoma teškim putem da bi bili ono što su danas, i naše Meraklije najavaljuju da će još dugo godina da nas uveseljavaju i da rade onako kako smo to navikli od njih, novac ih nije promjeno dokaz toga je da su učestvovali u bezbroj humanitarni koncerata i promovisanja našeg podrinja. Portal INFOSVIJET.NET im upućuje veliki SELLAM i želimo im sve najbolje u nastavku karijere. Živi i zdravi bili dugo godina.

Albuma u 2020.godini nije bilo, razlog je naravno COVID19, bilo je nekih odrađenih pjesama, ali kako kažu naše Meraklije, sprema se nešto novo najnovije, možda neki HIT i o Koroni.

Autor texta: Mehmedovic Muradif

Infosvijet.net

Back to top button