Oštra poruka iz BiH za Vučića: “To je jako sramotno od Vučića, uvredljivo za žrtve”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Moskvi supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Vučić je, na svečanosti upriličenoj tim povodom u ambasadi Srbije u Moskvi, rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan. Govoreći o britanskom nacrtu rezolucije kojim je trebalo da srpski narod, uz samo još jedno pleme u Africi, bude proglašen za genocidan, Vučić je rekao da je zahvaljujući hrabrim akcijama Čurkina u UN, a prije svega hrabroj odluci predsjednika Vladimira Putina, to spriječeno i takav žig ne stoji na čelu srpskog naroda.

Prema Vučićevim riječima, Čurkin će ostati zapamćen i prepoznatljiv u ruskoj, ali i svjetskoj diplomatiji, a u Srbiji po onome što je govorio i činio kada je riječ o Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata”, u razgovoru za N1 komentarisala je ovaj čin predsjednika Srbije.

“Sva riječ je suvišna. Davanje ordena je nagrada za negiranje genocida i agresije od strane Srbije na Bosnu i Hercegovinu. To je jako sramotno, uvredljivo za žrtve. Mogu davati hiljade ordena i zahvalnica, mi žrtve, svjedoci i građani BiH znamo dobro šta se desilo u BiH tako da oni ne mogu bilo kakvim ordenima i zahvalnicama negirati ono što su učinili u vremenu Slobodana Miloševića i njegovog projekta”, kazala je Hasečić za N1.

“Riječ genocid u Višegradu se ne može izbrisati brusilicom pored svih presuda u Haškm tribunalu i Sudu BiH. Mogu štampati nekakve zahvalnice i izrađivati oredene. To je sramotno od Vučića znajući njegovu ratnu prošlost, svaka riječ je suvišna”, navela je Hasečić.

Vitalij Čurkin je bio izaslanik Moskve tokom pregovora za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji, i to od 1992. do 1994. godine.

Kao Šef ruske misije pri UN-u je uložio veto u ime Ruske Federacije kada je 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici.

Vitalij Čurkin bio je izaslanik Moskve tokom pregovora za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji, i to od 1992. do 1994. godine. On je uložio veto, uime Ruske Federacije, kad je 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici.

Preminuo je u februaru ove godine u New Yorku, samo dan prije 65. rođendana.

U međuvremenu, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik posthumno je odlikovao Čurkina.

Back to top button