OSMI DAN / Najopsežnija potraga u historiji, oko 800 osoba traga za tijelom Aldina Mulića na teritoriji od 300 kilometara

Velika potraga za tijelom Aldina Mulića pokrenuta je danas, osmi dan otkako je nesretni mladić upao u Miljacku i od kad mu gubi svaki trag.

Kako je za Avaz.ba potvrdio direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo Samir Džihić, oko 800 osoba, što pripadnika Civilne zaštite, ali i dobrovoljaca učestvovat će danas u potrazi za tijelom.

Akcija je pokrenuta sa Dolac Malte. Raspoređuju se ljudi, a konkretno Civilna zaštita KS će ići do granice sa općinom Visoko. Ukupno će nas biti oko 300 ovdje u Sarajevu – kazao je Džihić.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je za Avaz.ba kazao kako je ovo najopsežnija potraga na rijeci ikada u BiH.

– Jutros smo podijelili cijeli ovaj prostor, na obje obale, dakle do Bosanskog Šamca. Smatram da je nemoguće da ga ne vidimo negdje, jedino ako je još uvijek po vodom – kazao je Solak.

Kako je naglasio u današnjoj potrazi učestvovat će više stotina osoba, a i 40 čamaca.


Sve što se u državi BiH bavi spašavanjem i odgovorom u nesreći je danas u ovoj potrazi. Približno 40 čamaca, pripadnici MUP-a iz Zenice i Sarajeva, FUP-a, civilne zaštite KS, iz Zenice, Republike Srpske. Sve ono što imamo u BiH danas učestvuje u potrazi, jer moram reći da nismo mogli očekivati da ćemo napraviti da se cijela država poveže. Nešto ovako nismo imali ni kada su državu pogodile poplave 2014. godine – ističe Solak.

Naglasio je kako će na raspolaganju danas biti i helikopter FUP-a, ali i šest pasa za potrage.

– Nadam se da ćemo uspjeti locirati mladića, da se niko od učesnika u potrazi ne povrijedi. Imat ćemo također i ronilačke timove na dva punkta, jedan na ušću Miljacke u Bosnu, a drugi na Lašvi. Moram reći kako će se danas pretraživati teren dug skoro 300 kilometara, dakle od Dolac Malte, pa do Bosanskog Šamca, odnosno ušća Bosne u Savu – zaključio je Solak.

Podsjećamo, dvojica mladića, Irhan Fočo (24) i Aldin Mulić (28), nestali su u nabujaloj Miljacki u noći između utorka i srijede prošle sedmice. Tijelo Irhana Foče nađeno je u Bosni kod Visokog, a za tijelom Aldina Mulića se još traga.

Back to top button