Šest znakova koji se mogu pojaviti mjesec dana prije infarkta

Ilustracija / Vijesti.ba Naučite kako prepoznati simptome infarkta i reagirati jer vam to može spasiti život ili možete biti u situaciji da nekom spasite život.
Ovih šest znakova se mogu pojaviti i mjesec dana prije srčanog udara:

1. Umor

Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo, zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se osjećate umorno i pospano sve vrijeme.

2. Kratkoća daha

Ako srce dobija manje krvi to znači da će pluća dobijati manje kisika nego što je normalno. Imate li problema s disanjem, što prije posjetite ljekara jer to može značiti da se približava srčani udar.

3. Slabost

Ako tijelo oslabi, odnosno, osjećate slabost, to je zato što arterije odjednom postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkuliše ispravno. Tada mišići ne dobijaju ono što im je potrebno i možete se onesvijestiti.

4. Vrtoglavica i hladan znoj

Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osjetit ćete vrtoglavicu i zbunjenost. Ne ignorišite ovakve znakove.

5. Pritisak u prsima

Imate li rane simptome srčanog udara vjerovatno ćete osjetiti i nemir u prsima, manju bol ili povišen pritisak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.

6. Simptomi gripe ili prehlade

Ukoliko iznenada primijetite simptome gripe ili prehlade, moglo bi se raditi o najavi srčanog udara u bliskoj budućnosti. Mnogu ljudi koji su preživjeli udar kasnije su rekli kako su nekoliko dana ranije imali takve simptome, npr. kašalj, groznicu i sl.

(Vijesti.ba / Klix)

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f