Ukoliko ste vozač i vozite zemljama Evropske unije, ova informacija će vas sigurno zanimati

Ilustracija, Pixabay
Vrhovni sud EU je donio odluku da vozači kamiona moraju da prave propisne pauze u vožnji i da im ne bi trebalo dozvoliti da u svojim vozilima prave sedmične pauze, prenijeli su belgijski mediji.

U odredbi suda u Briselu navodi se da vozači dnevno moraju da odmaraju najmanje 11 časova, dok bi odmor na sedmičnom nivou trebao da bude u trajanju od 45 časova. “Vozač može da odabere da dnevno ili sedmično odmara u svom vozilu, samo ukoliko ono posjeduje odgovarajuću prostoriju za odmor i spavanje”, navodi se u odredbi koju prenosi Srna.

Belgijska kompanija “Vaditrans” je 2014. godine zahtijevala da se poništi belgijski zakon kojim se predviđa kazna u iznosu od 1.800 evra za vozače kamiona koji svoj sedmični odmor provode u kamionu. Belgijski sud je od suda EU zatražio da provjeri da li zakon EU sadrži odredbu kojom se zabranjuje standardni sedmični odmor u vozilu.

Evropski sud je saopštio da se zakon EU odnosi samo na mogućnost smanjenog sedmičnog odmora u trajanju od 24 časa, koji je u pojedinim okolnostima dozvoljen u vozilu, te se ne može primijeniti na standardnu pauzu u trajanju od 45 časova.

Ukoliko bi bilo dozvoljeno, vozač bi mogao da provede čitav period odmora u kamionu, što mu ne bi unaprijedilo uslove za rad, kao što je to predviđeno zakonom EU.

Preuzeto sa : bhdijaspora.net

Back to top button