Mektić: Nećemo podržati izmjene Izbornog zakona da bi Čović vladao još 20 godina

Član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić rekao je danas novinarima u Banjoj Luci kako ova stranka neće podržati izmjene Izbornog zakona u BiH, da bi, kako je rakao, “Dragan Čović mogao ostati još 20 godina na vlasti”.
“SDS nije u talu sa HDZ-om i i nismo ničiji podanici”, rekao je Mektić, i dodao o promjenama u Izbornom zakonu će se moći pričati tek “kada HDZ omogući Srbima da u hrvatskim kantonima budu konstitutivni”.

Kada je riječ o vladajućoj koaliciji na nivou BiH, te riječima lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da taj savez ne postoji i da je evropski put BiH problematičan u 2018. godini, Mektić je napomenuo da je Čović to rekao nakon haške presude šestorici lidera nekadašnje Herceg-Bosne.

“Rekao je da će dobro razmisliti kako će zakočiti evropski put BiH zbog, kako je rekao, te zločinačke presude. Misli da će zbog toga nas držati kao taoce. Ako to može dogovarati sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, kao neki dan na Jahorini gdje su razgovarali i o kadrovskim pitanjima, sa nama ne može. On nije kapacitet koji može da zakoči BiH i interes Srba na evropskom putu. Mislim da će nakon narednih izbora biti politički nebitna osoba”, rekao je Mektić.

Mektić je rekao i da predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović ne može govoriti da entitet RS postiže najbolje rezultate u istoriji jer su evropski statističari pokazali da je BiH najsiromašnija u Evropi.

“Time bacaju prašinu u oči”, rekao je Mektić i dodao da se strah vlasti vidi i po tome što je “50 policajaca obezbjeđivalo jučerašnji protest porodilja kod zgrade Vlade, koje su tražile privilegije”.

On je dodao da Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) i u svojim posljednjim emisijama “dovodi goste koji unose podjele među Srbima”.

Mektić je u vezi s tim apostrofirao gostovanje nekadašnjeg visokog funkcionera MUP-a RS-a Tome Kovača, koji je u “jednoj emisiji iznio gomile neistina, iako 20 godina ne živi u RS-u”.

On je ocijenio da je Kovač “primjer ratnog profitera koji je iz tog sukoba izašao sa nekoliko miliona maraka dok su se ljudi borili za RS-u”.

Mektić je u tom pogledu napomenuo da se Kovač tokom rata “bavio poslom sa poker-aparatima”, te ga, između ostalog, upitao “šta je sa 2.000 golfova sa parkinga TAS-a, gdje je pekarska oprema iz jedne ilidžanske firme ‘Studenac’ koju je odnio u Crnu Goru”, dodajući da je “švercovao naftu sa Fikretom Abdićem u Cazinskoj krajini”.

“Dok je bio kratko ministar policije obijena je kada u njegovoj kancelariji iz koje je ukradeno milion njemačkih maraka, a taj novac nikada nije pronađen. Biće prilike da polaže račune za ratno profiterstvo i on ne može da drži lekcije o patriotizmu”, rekao je Mektić.

On je dodao i da “Mato Đaković na RTRS-u vodi emisiju ‘Telering’ jer je uticao na čelne ljude Tužilaštva BiH da obustave određene istrage protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika”.

Mektić je demantovao da je imao neku “nagodbu” sa ministrom unutrašnjih poslova Srpske Draganom Lukačem u vezi sa obustavljanjem istrage Specijalnog Tužilaštva Srpske protiv njega, načelnika opštine Istočni Stari Grad Boje Gašanovića, ranijeg lidera SDS-a Mladena Bosića i novinara Nebojše Vukanovića zbog više krivičnih djela.

Kada je riječ o jutros postavljenim lecima u Vlasenici koji njega i još neke visoke funkcionere SDS-a optužuju za odgovornost u vezi sa nedavnim hapšenjima Srba u toj opštini, Mektić je rekao da je to “glupost”.

Back to top button