Ministar Ramić otvorio put u povratničkom selu Galjipovci kod Prnjavora

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je danas u posjeti općini Prnjavor, gdje se susreo s predstavnicima lokalne vlasti i bošnjačke povratničke zajednice u Prnjavoru.

Ramić je razgovarao s općinskim načelnikom Darkom Tomašem o mogućnostima saradnje na projektima u ovoj općini u korist povratnika.

Prilikom posjete ministar je otvorio i dionicu lokalnog puta koji spaja povratničko naselje Galjipovci sa naseljem Lišnja. Riječ je o projektu koji je realiziran zajedničkim učešćem Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, općinskih vlasti, kao i samih mještana.

– Ovdje u Galjipovcima imamo oko 200 domaćinstava bošnjačkih povratnika. Jačanje putnih veza je od najveće važnosti, jer kada imate povratnička sela, koja su odsječena onda to utječe na sve ostale segmente – kako nabaviti namirnice ili platiti račune, kako da djeca idu u školu, kako stići do zdravstvene ustanove za starije i oboljele, itd. Naš cilj je da komunikacijski povezujemo povratničke zajednice i integrišemo ih sa urbanim centrima prema kojima gravitiraju. Živimo u vremenu u kojem je komunikacija temelj svega, pa i održivosti povratka – kazao je Ramić.

Dodao je da je značajno i što u takvim projektima učestvuju sami povratnici, jer tim ulaganjem pokazuju opredjeljnost da ostanu živjeti na tom području.

Tomaš je naveo da svi građani opštine Prnjavor, među njima i oni iz povratničkih sredina, imaju pravo na podršku svoje opštine na ovakvim projektima.

– Put koji danas otvaramo je zajedničko dobro, a predstavlja i pozitivan primjer saradnje institucija uz akciju samih mještana. Ovakve stvari svakako doprinose boljim međunacionalnim odnosima i ugodnijem ambijentu za svakidašnji život – rekao je Tomaš, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Back to top button