Real Madrid u El Clasicu napada neporaženu Barcelonu

Foto: EPA-EFE
Jednu utakmicu manje i čak 11 bodova manje ima Real Madrid u odnosu na Barcelonu, svog najvećeg rivala kojeg danas od 13:00 sati u okviru 17. kola La Lige dočekuje u El Clasicu, najvećem derbiju svjetskog nogometa.

Kada je u dvije utakmice španskog Superkupa 13. i 16. avgusta Real Madrid ispratio Barcelonu s ukupnih 5:1 prognoze su govorile da će Galacticosi suvereno krenuti u odbranu titule prvaka Španije i uspjeti u tome. Prognoze su u obzir pogotovo uzimale kontekst tadašnjih okršaja pošto se Barcelona pokušavala adaptirati na “život poslije Neymara”, bez obzira što su u klubu ostali Leo Messi, Andres Iniesta, Luis Suarez…

Postavljeni su brojni upitnici iznad posla koji obavljaju čelnici Barcelone i već se počelo s postavljanjem etikete “bivši”, odnosno “promašaj” iznad glave Ernesta Valverdea.

Valverde uspio povezati konce, Real postavio novi rekord

No, četiri mjeseca i 24 meča kasnije situacija je mnogo drugačija. Barceloni su dva poraza od Reala u Superkupu ostala jedina dva poraza u sezoni, jer je kasnije upisala 19 pobjeda i pet remija u svim takmičenjima, osamostalila se na vrhu tabele La Lige te izborila prvo mjesto u grupi Lige prvaka ispred Juventusa. Ostala je, dakle, Barca još uvijek neporažena u ligi i Ligi prvaka.

Barcelona sada ima utakmicu manje i šest bodova više od drugoplasiranog Atletico Madrida koji je jučer upisao prvi ligaški poraz u sezoni, a poraz mu je nanio Espanyol na domaćem terenu (1:0). Iza Atletica slijedi Valencia s jednakim brojem odigranih mečeva kao i Barca, ali i s osam bodova manje. Real ima 11 bodova i utakmicu manje od Blaugrane. I računica je jasna, danas ne smije izgubiti.

Real je najveći zaostatak za Barcelonom skupio na početku sezone kada je redao remije (Valencia i Levante) te upisao poraz na domaćem terenu od Real Betisa (1:0). Kasnije je stigao izgubiti i od Girone u gostima (2:1). Tako je rastao “minus” na stadionu Santiago Bernabeu.

Ipak, Real u meč ulazi s 10 uzastopnih utakmica bez poraza u svim takmičenjima, a u tom periodu uspio je odbraniti titulu svjetskog klupskog prvaka i postati prvi tim kojem je to pošlo za rukom. Bila je to treća Realova titula svjetskog klupskog prvaka po čemu se izjednačio s Barcelonom na prvom mjestu liste klubova koji su osvajali navedeni trofej.

Messi nosi Barcelonu, Ronaldo se probudio

Barcelona se oslanja na čvrstu defanzivu i genijalnost Lea Messija koji je u La Ligi postigao 14 i namjerstio pet golova. Kada se spoje golovi i asistencije u španskom prvenstvu, niko nije ni blizu Messija čiji zbir golova i asistencija za rezultat daje broj 19. Iza njega drugo mjesto dijele Iago Aspas, Rodrigo i Sisto koji zbir iznosi 11 golova i asistencija.

Defanzivnu čvrstoću Barcelone najbolje pokazuje podatak da je u 24 utakmice nakon španskog Superkupa Barcelona primila samo osam golova u svim takmičenjima, dok je u osam gostujućih mečeva u La Ligi primila tek tri gola po čemu je, zajedno s Romom, najbolja ekipa u najboljih pet liga Evrope.

Real se ne može pohvaliti s brojkama. Dovoljno je reći da su Cristiano Ronaldo, Gareth Bale i Karim Benzema nakon 16 odigranih kola skupa postigli 19 golova, dok su u ovoj sezoni postigli tek osam golova. Galacticose može radovati forma Ronalda koji je u posljednjih sedam mečeva u svim takmičenjima postigao osam golova.

Zanimljivo je da nijedan Realov igrač nije postigao više ligaških golova od osporavanog pojačanja Barcelone Paulinha. Brazilac je postigao šest golova, dok su najbolji strijelci Reala u ligi Marco Asensio i Ronaldo postigli po četiri gola.

Pet protiv pet

Dobra je vijest što oba tima mogu računati na igrače koji su iznijeli dosadašnji dio sezone, a postojala je bojazan da Ronaldo neće biti potpuno spreman. No, posljednje vijesti su kazale da će Portugalac sigurno igrati i da je spreman.

Barceloni će nedostajati najskuplje pojačanje u historiji kluba Ousmane Dembele koji je odavno povrijeđen, a neće biti ni povrijeđenog Samuela Umtitija.

Sve je spremno za još jedan istinski spektakl u kojem Real ne smije izgubiti i u kojem mora napasti neporaženu Barcelonu. I da, bit će ovo prvi El Clasico u kojem ćemo gledati dva “superjunaka” svjetskog nogometa koji sada imaju po pet titula za najboljeg igrača svijeta u svojim vitrinama – Ronalda i Messija.

Klix.ba

Back to top button