Salkićevo pismo: Kontinuiran pritisak na moj rad, Bošnjaci u RS-u su ugroženi u svim segmentima društva

Od 2014. godine Predsjednik i Vlada bh. entiteta RS, kršeći zakone, Ustav entiteta i Ustav države Bosne i Hercegovine, provode kontinuiranu kampanju pritisaka na politički rad Potpredsjednika entiteta iz reda Bošnjaka.

U početku je taj pritisak bio izražen kroz fizičko onemogućavanje rada: potpredsjedniku je onemogućeno da radi i boravi u Palati Predsjednika; onemogućeno je formiranje kabineta i angažiranje predviđenih saradnika kako bi obavljao poslove iz svoje nadležnosti; onemogućen je potreban nivo sigurnosti uskraćivanjem vozača i adekvatne pratnje tako da je život Potpredsjednika bio doveden u direktnu opasnost; onemogućena je korespondencija, budžet itd. Kasnije su pritisci vršeni kroz mrežu podobnih, nacionalnistički ostrašćenih medija, kroz koje se pokušavalo ukazati na predstavnika Bošnjaka kao na osobu koja je opasnost za Srbe.

Ovo je početak opširnog pisma kojeg posjeduje naš portal, a kojeg je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, poslao na adrese Predsjednika RS, premijer Vlade RS, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, OHR-a i Upravnog odbra za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini.

On je istakao da se netrpeljivost i mržnja prenose u društvo, a da je konačni cilj destabilizacija zemlje, te pokušaj realizacije secesionističke ideologije.

-Taj, od strane Predsjednika i Vlade podstaknut radikalizam, u ovom trenutku je ključni faktor destabilizacije Bosne i Hercegovine. Predsjednik bh. entiteta RS sistematski provodi kampanju dokazivanja teze da je Bosna i Hercegovina nemoguća država, stavljajući u funkciju sve resurse da bi državu zaista učinio nemogućom. U čitavoj lepezi protivustavnih i protivzakonitih aktivnosti, posebno važno mjesto zauzimaju stalni sinhronizovani pritisci na političke predstavnike Bošnjaka, kazao je salkić, ističući sve probleme s kojima se Bošnjaci i njihovi politički predstavnici suočavaju.

Naveo je i da je početkom decembra ove godine, Dragan Lukač, ministar MUP-a bh. entiteta RS, „izvršio brutalni policijski pritisak na rad Potpredsjednika iz reda Bošnjaka“, kada se „na neprimjeren način javno odredio spram političkog djelovanja“ potpredsjednika Salkića.

-Nezapamćeno je u demokratskim društvima ovoga vremena da policija na ovakav način vrši pritisak, etiketira, optužuje i kao metu nacionalno ostrašćenim građanima stavlja demokratski izabranog predstavnika jednoga naroda. U policijskom saopćenju sam optužen za aktivnosti koje su navodno „u službi raspirivanja međuetničke i vjerske netrpeljivosti i mržnje“, kazao je Salkić, navodeći da je ovakva reakcija uslijedila nakon što je on nedavno zatražio da se sitraži ko je odgovoran za incidente koji su se desili u Rogatici.

Također, potpredsjednik je u pismu naveo i da se krši član 97. Ustava entiteta RS, jer se ne poštuje zastupljenost naroda prilikom zapošljavanja u MUP-u, ali i generalno u javnom sektoru.

-Predsjednik i Vlada ovoga entiteta u kontinuitetu krše Ustav, stvarajući od ovoga entiteta etnički čistu teritoriju. Bošnjaci su u javnim institucijama, javnim preduzećima i javnom medijskom servisu dovedeni na nivo nekoliko procenata, sa tendencijom smanjenja broja uposlenih, čime se dovršava projekat etničkoga čišćenja, kazao je Salkić.

On je podsjetio i na pravoslavizaciju institucija entiteta i obrazovnog sistema, na činjenicu da se u RS-u zabranjuje korištenje bosanskog jezika kojim govori više od polovine građana Bosne i Hercegovine, te da se slave i nagrađuju ratni zločinci.

Salkić je naveo i da je tokom povratka, prema neslužbenim informacijama, ubijeno je 13 povratnika, a njih više od 20 ranjeno.

-Indikativno je da MUP bh. entiteta RS, koji analizira političko djelovanje i vrši pritisak na Potpredsjednika iz bošnjačkog naroda, još uvijek nije rasvijetlio brojne zločine nad Bošnjacima, dodao je Salkić, te podsjetio da nisu otkrivene ubice Melihe Durić iz Vlasenice, Sejfe Ahmetovića iz Bratunca, Muradifa Alića iz Mahale, Meše Arnautovića iz Lopara, Paše Mustafić iz Potočara, troje povratnika iz Doboja…

Salkić se osvrnuo i na otvoreno pismo koje je kreirao MUP bh. entiteta RS, a potpisao Ministar Lukač, a ukojem je „u nizu neistina, insinuacija i otvorenih pritisaka“ rečeno da je on „ za zločine optužio cijeli kolektiv MUP-a“.

-Dakle, to je apsolutna neistina. U svojim javnim istupima sam isključivo govorio o odgovornosti MUP-a u kontekstu međunarodnih i domaćih presuda. Podsjećam, Presudom Međunardonog suda pravde iz 2007. godine je utvrđeno da su „u radnjama Genocida učestvovali Vojska i policija Republike Srpske“, kazao je Salkić, te naveo niz presuda pripadnicima MUP-a RS za genocid i ratne zločine.

Dodao je da, u ime žrtva, očekuje da se Predsjednik, Vlada i MUP bh. entiteta RS distanciraju od zločina i zločinaca, da otkriju gdje se nalaze masovne grobnice i da pokrenu proces hapšenja počinilaca ratnih zločina.

-Zahtijevam izvinjenje od ministra Lukača, zbog vrijeđanja, omalovažavanja i ponižavanja pozicije Potpredsjednika iz bošnjačkog naroda. Od međunarodnih institucija koje kontrolišu i nadgledaju rad policijskih tijela tražim sankcionisanje rukovodstva MUP-a RS zbog neprimjerenog političkog djelovanja. Još jednom pozivam Upravni odbor za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da razmotri sigurnosne aspekte u kojima se odvija život ne-Srba u bh. entitetu RS, da osudi i spriječi opasni izolacionizam koji protiv Bošnjaka provode vlasti RS-a i da, ukoliko se u dogledno vrijeme stanje ne promijeni, pitanja sigurnosti delegira na državni nivo, poručio je Salkić.

Back to top button